Најновије

СУТРА СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН: Вођа небеских војски силази међу људе! Ако болесном стане код главе, све недаће ће нестати

Свети Архангел Михаило (Фото: public)

Српска православна црква и њени верници 21. новембра славе велики празник Сабор Светог Архангела Михаила, који је у народу познатији као Аранђеловдан. У црквеном календару означен је црвеним словом. Свети архангел Михаило, у православној иконографији има читав низ мотива и обележја. Он се појављује и пре стварања видљивог света као највећи борац и војсковођа небеске војске против побуњеног Луцифера. Он је са исуканим огњеним мачем чувао врата земаљског раја из којег су изгнани Адам и Ева. Слика се и као „мерач душа“ (у сценама Последњег суда), како душе упућује ка небу. Представљен са провидном куглом у руци, архангел Михаило означава се и као „Представник, заштитник, чувар Небеског царства“. Архангел Михаило у Црквеном предању назива се још и Велики војсковођа, заповедник војске, архистратиг, или како га Његош у делу Луча микрокозма назива „полководац“ - вођа пукова небеске воске. Сматра се чуварем вере православне и борцем против јереси. Аранђеловдан је друга слава по заступљености међу Србима, одмах после Никољдана.

Народна веровања и обичаји

Многа су народна веровања ο "првом међу анђелима". Кажу да он обилази све болеснике и ако стане код ногу - није добро, а ако је код главе - болесник ће оздравити. Слави се крајем јесени, 21. новембра по грегоријанском, односно 8. новембра по јулијанском календару. По народном веровању то је зато што кад су свеци делили улоге, Архангел Михаило добио је јесење и зимско време - време зиме и зимских тешкоћа. Говори се да у ово време Архангел лута светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима па зато на његов дан никако не треба сиромашне и просјаке отерати с кућног прага јер можда је баш то Архангел Михаило прерушен у једног од њих.

Жито - да или не? Овако се слави Аранђеловдан

Једно народно веровање каже да се према временским условима на овај дан може одредити каква ће бити година. Каже се какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа. У неким крајевима Србије, овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове. Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог архангела Михаила, да пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли преци, у чију част се, такође, припрема слава, живи су пред Богом. Да ли ће Аранђеловдан бити прослављен уз посну или мрсну трпезу, зависи од тога на који дан пада. Ако пада у среду или петак, онда треба да буде посна, а жито је, свакако, обавезно. Патријарх московски и све Руси Кирил, упозорио је данас да сви знаци указују на то да се приближава крај света, те да је потрбно да сви православни верници понаособ схвате одговорност за своју домовину и за цело човечанство. Више о томе, прочитајте ОВДЕ. Извор: Светосавље, Курир, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Анђеоско појање снимљено на Светој Гори:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА