Најновије

ДУЖНИЦИ: Извршитељи плене имовину Ружици Ђинђић, Карлеуши и Амиџићу?!

Многе јавне личности за које се зна да не оскудевају у новцу налазе се на листама дужника комуналних предузећа. Међу њима је чак и Ружица Ђинђић, удовица бившег председника Владе, којој је стављена забрана на део пензије да би се измирио дуг за струју који дуго није плаћала.

Ружица Ђинђић (Фото: Сајт ДС)

- Дуг није велики, али како га госпођа Ђинђић није измирила, ствар је на крају дошла до извршитеља. Сада јој се сваког месеца одбија по једна рата од пензије како би дуг коначно био исплаћен - наводи извор из једног комуналног предузећа.
Карлеуши је готово немогуће уручити решење јер врата њене куће увек отвара кућна помоћница која понавља да Јелена није код куће
На листама дужника били су и глумац Сергеј Трифуновић са неплаћене 663.000 динара за "Инфостан", док је певач Џеј Рамадановски завршио на Првом основном суду због дуга од 286.042 динара за телефон и паркинг. Огромна су и дуговања која имају позната певачица Јелена Карлеуша и њена мајка Дивна. Јелена треба да исплати силан новац онима од којих је изгубила спорове на суду, а углавном је реч о њеним колегиницама са естраде. Међутим, решења о извршењу Карлеуши је готово немогуће уручити. Врата њене куће увек отвара кућна помоћница која понавља да Јелена није код куће.

Две категорије познатих неплатиша

Владимир Гоати из Транспарентности Србије објашњава да међу јавним личностима постоје две категорије неплатиша.
- Једну категорију чине они који имају велики престиж у јавности, велике уметничке и друге доприносе, а материјално су обезбеђени. Они не плаћају из немара и нехата. Друга група су јавне личности које имају велики престиж у јавности, али мала примања. Знам пример једне самохране мајке у пензији којој је стварно тешко да школује децу, плаћа рачуне и брине о свему. Увек би требало имати на уму и стварни економски статус дужника - напомиње Гоати.
Певачица је у незгодну позицију довела и мајку Дивну. Њој су остали дугови након гашења Агенције за рекламу и издавање звучних записа Ј. К. Мусиц, а коју је основала управо због своје ћерке. Агенција је угашена 2015. године, а дугови који су остали ни до данас нису измирени у целости.

Карађорђевићи накамарили девет милиона за струју

Нису само јавне личности нередовне платише већ и краљевска породица. Карађорђевићи су због неажурног плаћања струје у једном тренутку накамарили чак девет милиона динара дуга. Ништа редовније не измирују ни остале комуналије, па су у априлу прошле године на име утрошене воде дуговали близу 150.000 динара.
Ипак, дефинитивно најдуже листе дужника има "Паркинг сервис", где су се због неплаћања казни за паркинг, међу осталима, нашли и певачи Владо Георгиев, Аца Лукас и водитељ Огњен Амдижић.
Марио Спасић, генерални секретар Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност, каже да би јавне личности требало подсетити да обавезе према држави морају да испуњавају као и сви други грађани.

Како се наплаћују дугови

- предузеће којем дугујете унајми извршитеља да наплати дуг
- у року од 25 дана извршитељ вас обавештава о дугу
- извршитељ мора два пута да покуша да обавести дужника о дугу
- ако вас извршитељ не нађе, качи обавештење на огласну таблу суда
- дужник има осам дана да плати дуг
- ако дужник плати дуг, ослобађа се 50 одсто извршитељског хонорара
- дужник има пет дана да уложи приговор
- прва мера - административна забрана на плату, пензију, штедњу
- друга мера - попис имовине
- трећа мера - плени се имовина трећих лица
- Неплаћање рачуна од стране оних за које се зна да имају новца, и то у изобиљу, неморално је и бахато понашање. Они тиме заправо живе на грбачи оних грађана који редовно измирују обавезе према држави. Ефикасном наплатом казни и дуговања треба им ставити до знања да то што имају престиж у друштву не значи да су ослобођени дажбина и да ће сваки пут кад то не поштују трпети санкције - закључује Спасић.
Прочитајте ОВДЕ колико ће грађане Србије коштати поправка виле у којој неосновано још увек станује Томислав Николић?
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

И гђа Ђинђић се бавила политиком.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА