Најновије

КФОР: Ми смо једина војска на КиМ! Не постоји план о повлачењу јер...

Командант Кфора, генерал Салваторе Куочи рекао је да Кфор, у складу са мандатом УН, обезбеђује сигурност за све а да косовске безбедносне снаге нису оружане снаге и да ако косовске институције желе да их трансформишу то треба да се изведе у складу са уставним процесом.

КФОР (Фото: Јутјуб)

"Та одлука није у нашим рукама. Ако институције на Косову одлуче да предузму даље кораке у том процесу однос НАТО према Кфору мораће да се преиспита. Дакле, овде сада не постоји ниједна друга мисија која би осигуравала безбедност. Ипак, будуће одлуке о нашем положају ће донети политичко тело НАТО", рекао је Куочи за "Новости".
Упитан да ли постоји дугорочан план о повлачењу Кфора уколико дође до формирања тзв. војске Косова, он каже да не.
"Тренутно је Кфор успешна мисија, чији се рад не доводи у везу са временским оквирима, већ са резултатима", каже италијански генерал који је на дужност команданта Кфора ступио у новембру.
На питање да ли се може очекивати активније учешће Кфора у заштити српских цркава и манастира, он каже:
"Ми већ штитимо те светиње. Стално штитимо Дечане и ту смо прва линија одговора, што значи ми тамо реагујемо сами, не чекамо да косовску полицију и Еулекс. Што се тиче осталих светиња, њихово обезбеђивање смо препустили косовској полицији али још смо будни, имамо неколико патрола, имамо тимове за везу који разговарају са локалним становништвом да би проверили да ли има проблема. У нашем је интересу да се та места заштите."
Куочи сматра да је веома важно да се дијалог Београда и Приштине настави и да институције на Косову и Влада Србије наставе да разговарају како би се решила одрђена питања, а ЕУ жели да се решења пронађу.
"Често тај дијалог није лак, али веома је важно да се настави", додао је он.
Упитан да ли је Кфор, који је на Косову на основу Резолуције 1244, статусно неутралан, Куочи одговара:
"Ми смо овде да обезбедимо сигурност и у том смислу изводимо операције које ће осигурати безбедно окружење. У обавези смо да будемо статусно неутрални јер од тога зависи наш кредибилитет."
Додао је и да су његови први утисци да се стање на Косову побољшало.
Избори су прошли без проблема, није било међуетничких инцидената, што, како каже, показује да су људи довољно зрели и да желе да се стање побољша.
"Порука за све житеље на Косову је да се окрену стварању боље будућности јер време ратовања је прошло", истиче он.
Такође, генерал каже да је проблем исламског радикализма присутан на Косову.
"То је нешто чиме треба да се позабавимо, морамо да се суочимо са тим. Веома смо свесни ситуације на Косову и ценимо рад институција које покушавају да држе по контролом ту појаву. Поздрављамо закон према којем борци који се врате са страних ратишта морају да иду у затвор. Али, бавимо се тим проблемом, као и свуда у Европи", закључио је Куочи.
Прочитајте ОВДЕ који је то нови план за окупацију Србије припремио НАТО?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто се увећава војска КФОР-а на Косову?

Бонус видео

Командант КФОР-а: Косовске Безбедносне снаге признајемо у садашњој форми.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА