Најновије

ВУЧИЋ: Ево колико ћемо милиона евра потрошити на станове за војску, полицију и БИА

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би градња станова у државној станоградњи за припаднике Војске Србије, полиције, Безбедносно-информативне агенције могла да почне на пролеће, у шест градова Србије, а да би цена квадрата могла да буде просечно око 500 евра.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Пројекат у који држава улаже 250 милиона евра требало би да се реализује у шест градова у Србији, а цена квадрата могла би да буде око 500 евра
Вучић је на конференцији за новинаре након састанка Комисије која ће се тиме бавити рекао да је око 20.000 запослених у МУП-у без стана, око 14.000 у ВС и око 1,500 у БИА а укључени ће бити и они који раде у затворима, али и додао да су то грубе процене и да ће Влада до 15. јануара изаћи са конкретним подацима.
„Нисмо могли да уђемо у ову реализацију раније, јер је било потребно државно учешће. Сада су створени услови за улазак у велики пројекат државне станоградње”, рекао је председник Вучић и указао да ће за изградњу око два милиона квадрата учешће државе бити 250 милиона евра.
„Идеја је да поправимо животни стандард људима који раде тежак посао за нашу државу. Мислим да полицију, војску, припаднике Војно-безбедносне агенције, чуваре затвора…због којих се осећамо безбедно, а имају невелика примања и тешко могу себи да приуште решавање стамбеног питања дугорочно, да морамо да их збринемо”, истакао је Вучић.
Учествовао је, каже, на данашњем састанку зато што је замољен да то учини и јер је то била његова идеја, али ће цео посао изнети влада, а он је уверен да ће премијерка и њен кабинет успети да то спроведу квалитетно и до краја.
„Наш циљ је да ако школујемо полицајце и војнике, а улагаћемо све више у њихово образовање, наш циљ је да они остану у војсци и полицији”, додао је председник Србије.
Како је истакао, станови ће се продавати под најповољнијим условима.
Цена квадрата ће бити у просеку 500 евра, у Врању ће бити мање, а у Београду између 550 и 580 евра.
Према његовим речима, станови ће бити на добрим локацијама, од којих су неке већ познате.
Како је рекао, данас су били присутни и градоначелници Београда, Новог Сада, Ниша, Врања, Крагујевца и Краљева, где ће се градити станови.
Он је рекао да је намера да се поправи животни стандард припадницима снага безбедности, да ће им плате расти, али да је и ово начин да могу да планирају породице, да имају бољи живот, али и да они које је држава школовала остану да раде у струци.
Додао је да ће вероватно бити клаузуле да се десет година стан не може ставити на тржиште или да се има обавеза да се 15 година ради у тим системима.
Прецизирао је да ће стан од око 60 квадрата коштати око 30. 000 евра, да ће уз камате бити 126 евра месечно првих 25 година а последњих пет 25 евра.
Навео је да ће то запослити наше раднике, грађевинске компаније, повећати БДП, а да ће ако све буде завршено што се података и критеријума тиче до 15. јануара, прве лопате моћи да се баце већ на пролеће 2018. године.
Председник Србије рекао је и да су станови по повољним условима начин на који држава покушава да сачува људе у чије школовање је уложила много енергије, новца, како би их спречила да оду код Костића или Мишковића, на пример.
„Они који купе станове по овим невероватним условима дужни су да проведу једно време у служби и дају допринос држави”, подвукао је он.
Вучић је казао да је немогуће спречити да људи из жандармерије или других родова полиције ноћу чувају сплавове, јер се труде да зараде и издржавају породице.
„То не може у потпуности да се избрише или забрани. Ма колико је то суштински или формално забрањено није лако спречавати”, рекао је Вучић.
Он је указао да држава школује Кобре, најелитнију јединицу, а онда они добију од Костића или Мишковића три пута већу плати и чувају их или раде за њих. 

Брнабић: Желимо да кажемо 'хвала' службама безбедности

Председница Владе Ана Брнабић каже да припадници безбедносних служби раде тежак и опасан посао, те да је изградња станова које ће моћи да купују по повољним условима, један од начина да им Србија каже „хвала”.
„Важно је да јачамо службе безбедности. Повећали смо им плате 10 одсто и дали бонусе 10.000 динара. Желим да сви схватимо колико тешким и опасним послом се баве. Овим смо желели да кажемо хвала службама безбедности, који раде тежак и опасан посао”, рекла је Брнабић након првог састанка Комисије за припрему Предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности.
Станови ће се, каже, градити у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву и Врању. Она је појаснила да ће до 15. јануара бити одређене локације, начин финансирања, услови куповине, решени имовинско- правни односи и предлог начина расподеле и услова куповине.
Брнабић је додала да се на тај начин јачају снаге безбедности, јача БДП, али и станоградња и грађевинске компаније. Уколико тај пројекат буде успешан, појашњава, градиће се по истом моделу станови и за младе брачне парове и научнике.
„Желимо да одговорно располажемо новцем пореских обвезника. Идемо корак по корак. Гледаћемо да радимо као успешан модел, а затим да градимо и за младе брачне парове како би утицали на популациону политику”, појаснила је она. 

Први састанак комисије за станове припадника ВС, МУП и БИА

У Палати „Србија” одржан је први састанак владине Комисије за припрему Предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности - Војске Србије, полиције и Безбедносно-информативне агенције. Састанку је председавала премијерка Ана Брнабић.
Учествовали су министар одбране Александар Вулин, потпредседник Владе и министар унутршњих послова Небојша Стефановић, министар финансија Душан Вујовић, министарка грађевинарства Зорана Михајловић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.
Присутни су били и градоначелници Београда Синиша Мали, Новог Сада Милош Вучевић, Крагујевца Радомир Николић, Ниша Дарко Булатовић, Краљева Предраг Терзић и Врања Слободан Миленковић.
Тема састанка је начин финансирања, решавање имовинско-правних проблема и одређивања одговарајућих локација за изградњу станова за потребе припадника сектора безбедности. Како је најављено, разматраће се и могућност израде посебног пројекта или проширења овог пројекта на научне раднике и младе брачне парове.
Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић рекао о опозицији која бојкотује београдске изборе?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јово Бакић - Вучић је лицемер који жели да контролише све медије и опозицију! 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА