Најновије

ШЕШЕЉ: Какав Хаг, имам данас паметнија посла - нека пошаљу пресуду поштом! (ВИДЕО)

Жалбени претрес на суђењу лидеру радикала Војиславу Шешељу заказан је за данас у 13 часова, према распореду који је издало жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове. Како се наводи у саопштењу Механизма, претрес ће почети уводним излагањем председавајућег судије, након чега ће уследити усмена аргументација Тужилашва и Шешеља у вези са жалбом, у случају да Шешељ присуствује претресу.

Шешељ (Фото: Јутјуб)

Претресно веће III Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) је 31. марта 2016. Шешеља ослободило кривице по свих девет тачака Оптужнице којом су му стављани на терет злочини против човечности и кршења закона или обичаја ратовања.
Оптужницом се наводи да је Шешељ, између осталог, починио ове злочине укључујући и кроз учешће у удруженом злочиначком подухвату који је имао за циљ присилно уклањање већине несрпског становништва из делова Хрватске, Босне и Херцеговине и Војводине у Србији.
Шешељ је за ТВ Пинк изјавио да га поступак који ће се данас водити у Хагу не занима и да га неће ни пратити.
- Захтев тужилаштва је глупост јер не постоје никакви аргументи. Да би пресуда пала, тужилац мора да докаже да су срушена права или да је погрешно утврђено чињенично стање. Међутим, не може да докаже ни једно ни друго и сваки цивилизовани суд би обуставио суђење и донео ослобађајућу пресуду - рекао је Шешељ, додајући да права јесу кршена, али само његова.
Како је истакао, данас током жалбеног претреса имаће „паметнија посла“. 
- Нећу ни да пратим шта се дешава, имам битнија посла, радим на новој књизи. Пресуду ће ми послати поштом. Шта год да се деси, имам необориве аргументе да су моја права кршена, па је немогуће ни да ме наш суд испоручи. Поступак траје већ 15 година, што није разуман рок, те не верујем да би и наш суд донео одлуку да ме испоручи – рекао је лидер радикала.
Могуће је, како је додао, да оборе ослобађајућу пресуду, па да траже нови поступак. Међутим, истиче да се не би укључио у постпак, јер је сваки разуман рок прошао.
Шешељ је подсетио да је пред одлазак у Хаг изјавио да одлази да победи или да погине.
- Да сам ушао у ту колотечину и прихватио браниоца којег су они желели да ми наметну, вероватно бих већ увелико робијао. Поступио сам најрационалније и не постоји адвокат који би ме боље бранио од мене самог – рекао је Шешељ.
Самоубиство Слободана Праљка сматра херојским чином, иако је „његов стил другачији“.
- Мој стил је другачији. Ја сам штрајковао глађу, што ми је после двадесетак дана разбистрило мозак, јер сва енергија прелази у нервни систем. У једном тренутку ми је пао калијум, мислили су да нећуи издржати па су решили да ми испуне шест захтева, тако сам се и ослободио фашисте (Алфонса) Орија. Да су знали какве ће муке имати са мном у Хагу, никада ме не би позвали – рекао је Шешељ.
Данас се, како сматра, ништа неће потврдити. Биће отворена расправа, тужилац и заштитиник оптужбе ће говорити, а затим и америчка адвокатица која, како сматра Шешељ, наводно брани његове интересе.
- О њој нисам нашао ништа лоше, али ме не занима, баш као и цео поступак – каже Шешељ.
Ниједна пресуда не би променила његово мишљење о Хашком трибуналу, јер је у њему осуђено много невиних.
- Моја оцена Хашког суда је у сваком случају негативна и био бих лицемер када бих га сматрао исправним ако бих добио ослобађајућу пресуду – рекао је Шешељ.
Шешељ поручио да остаје у политици до смрти, па макар имао и 0,5% гласова! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војислав Шешељ - интервју за руску националну телевизију Россия 1
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА