Најновије

ВУЧИЋ О СУСРЕТУ СА МАКРОНОМ: Француска се враћа у Србију на велика врата (ВИДЕО)

Вучић је изразио уверење да када се посета Србији француског председника Емануела Макрона реалузује, "онда ћемо имати још много тога што ће нас везивати".

Вучић (Фото: Јутјуб)

Као једини шеф државе западног Балкана који је учествовао на самиту светских лидера о климатским променама у Паризу, Вучић је оценио да је веома важно учествовати на таквом самиту, "не само због поплава и суша с којима се суочавамо, а које недовољно разумемо и мало се бавимо овом веома важном темом", и поновио да је имао прилике и да са председником Француске Емануелом Макроном разговара у четири ока. 
- Можете да мисллите у каквој је гужви он био, али сам успео да добијем неколико минута с њим насамо. Није било више времена јер је још троје или четворо лидера такође чекало на пријем- описао је Вучић њихов сусрет. 
Како је прецизирао, са Макроном је разговарао о билатералним односима две земље. 
- Француска је уз Немачку водећа снага Европске уније. Наравно, било је речи о нашем европском путу, нашим економским билатералним односима- рекао је Вучић. 
Указао је да се трговинска размена две земље увећава из године у годину. 
- Прошле године износила је 900 милиона евра, ове године ићи ће до милијарду. Али ми тиме нисмо задовољни, желимо да она буде још већа, а посебно наш извоз у Француску, који је ове године порастао за 17, 8 одсто-указао је Вучић. 
С Макроном је, додао је, разговарао о новим инвестицијама Француске, интересовању француских компанија за Аеродром Београд, "ЛА Фарж" и "Меридијану", и ономе што је већ урађено у вези са прерадом отпада у Винчи. 
- То ће бити највећа инвестиција у приватно-јавном партнерству у целом региону тог типа - око 300 милиона евра је вредност инвестиције. Дакле, Француска се полако, али сигурно враћа не само на западни Балкан већ и у нашу Србију, што ме посебно радује. Разговарали смо и о другим стварима- рекао је Вучић. 
Упитан да прецизира о којим конкретно, Вучић је поновио да му је Макрон потврдио да ће пре лета доћи у Србију. 
Како је нагласио, свака нова инвестиција у Србију и долазак сваке нове успешне компаније у нашу земљу је успех, "значи већи интерес Француске за напредак Србије". 
- Па неће она да сече гране на којима седи. Ако све то ојачамо значајним политичким везама, то значи да ћемо успети да обезбедимо и те како битну и важну француску подршску - додао је он. 
Упитан да ли таква врста контаката на највишем нивоу може убрзати европски пут Србије, Вучић је одговорио потврдно наводећи да је то кључна ствар за европски пут Србије, али и за њен економски опоравак. 
Председник Србије рекао је да је разговарао и са Макроновом супругом Брижит коју је описао као "веома озбиљну, врло интелигентну и образовану жену", као и да јој Србија није била непозната. 
Председник је додао да је разговарао са много важних људи, с много премијера, председника, на пример, из Африке, Азије, Аустралије и Океаније...и то о Косову и Метохији, као и економској сарадњи. 
Најавио је и да се за следећу годину припрема једна велика афричка тура, "за коју мислимо да је од изузетног значаја за нашу земљу". 
Вучић очекује да ће у будућности бити још повлачења признања независности Косова. 
- Али је важно пре свега да чврсто држимо наше савезнике, људе који су досад били на нашој страни. Верујем да ћемо успети- закључио је Вучић. 
Осврнуо се и на сусрет са Србином који живи у Француској и који је зауставио саобраћај да би с њим разговарао.
- Кратко смо разговарали, а јесам се изненадио. Он човек не хаје, безбедњаци нису могли да верују - у најбржој траци зауставио је аутомобил и изашао напоље да ме поздрави. И онда безбедњаци нису могли да верују, пошто су сви почели да трубе, али њега није било нарочито брига- рекао је председнк Вучић. 
Шешељ открио како је Вучић стигао у СРС. Ко га је препоручио за перспективног кадра прочитајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Никада нисам молио Хрватску за поглавља
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА