Најновије

ОСЛОБОДИОЦИ СИРИЈЕ: 50.000 руских војника прошло је кроз Сиријски рат, а предводили су их ови Путинови генерали! (ФОТО)

У разним операцијама у Сирији учествовало је око 50.000 војника и официра, а чак 95 одсто руских војних пилота сада има ратни стаж.

Руси у Сирији (Фото: ЈуТјуб)

Ратујући од 30. септембра 2015. "контингент руске армије" у Сирији остварио је три важна задатка: помогли су регуларној војсци лојалној председнику Башару Асаду да ослободи земљу и протера радикалне исламисте, ликвидирали су значајан број терориста из бивших совјетских република, као и са Кавказа и проверили оне официре који су сада заузели врло важне фукције у руском војном врху. Ма колико звучало сурово, једина права провера знања и способности генерала, али и других официра је у рату. Школовање на војним академијама и ратним школама свакако даје теоријска знања, али се, слажу се војни експерти, у ратном ватреном крштењу тек види ко су они прави које поштују саборци и чија имена остану запамћена у историји. Због свега тога речи руског председника Владимира Путина, 11. децембра у руској војној бази Хмејмим у Латакији, много говоре шта руски војни врх мисли о онима који су у Сирији провели двогодишњу војну интервенвцију. - Пилоти, морнари, снаге за специјалне операције, обавештајци, војна полиција, медицинска служба као и саветници у сиријској армији показали су најбоље одлике руских војника: храброст, хероизам, одлучност, уиграност, блиставу обученост и професионализам - оценио је Путин. Није тајна да је више од 95 одосто руских пилота учествовало у некој од ратних операција у Сирији. То је потврдио и министар одбране РФ Сергеј Шојгу. Осим њих у Сирији је било у разним операцијама око 50.000 војника и официра. Једни су долазили, други се враћали кући. На ратишту Сирије били су сви команданти руских војних округа. Захваљујућуи заслугама у успешном ратовању у Сирији десетак руских генерала је напредовало у служби и добило више функције. Први пут је командант Ваздушно-космичких снага РФ постао генерал копнене војске, а нови команданти источног и централног војног округа су постали тенкисти као што је то и генерал армије Валериј Герасимов, начелник генералштаба РФ. - У Сирији смо ратовали не са различитим бандама већ против добро наоружаних терористичких јединица. Они су имали чак око 1.500 тенкова и других оклопних возила, више од 1.200 артиљеријских оруђа које су запленили од сиријске и ирачке војске. Имали су довољно муниције и других материјалних средстава које су добијали из иностранства - објаснио је начелник руског Генералштаба генерал-армије В.Герасимов. На простору Сирије, у последње две године, ликвидирано је око 54.000 радикалних исламиста. Од тог броја је око 2.800 дошло из Русије.

Погинули и рањени

У Сирији су погинули генерал-пуковници Валериј Григорјевич Асапов и Александар Јурјевич Вјазников. Генерал Асапов је до доласка у Сирију био командант пете армије Источног војног округа. Миниобацачком ватром терористи су убили Асапова 23. септембра 2017. Генерал Вјазников је био до доласка у Сирију заменик команданта ваздушно-десантних јединица. Он је погинуо 6. октобра ове године приликом пада хеликоптера.

Ослободиоци Срије

Генерал-пуковник Сергеј Владимирович Суровикин (51): Ослободио 98 одсто Сирије Садашњи командант Ваздушно-космичких снага Русије у Сирију је отишао у марту 2017. са функције команданта Источног војног округа Русије. У руском војном врху истичу да су јединице под руководством генерала Суровикина успеле да ослободе више од 98 одсто територије Сирије. Нарочито се истакао током ослобођења градова Деир Ез Зор и Мајадин.


Генерал Суровикин Генерал Суровикин, чији је надимак Сурови, заслужан је што је руска авијација повећала своју ефикасност јер је са земље добијала прецизне информације о томе где се налази непријатељ и његови објекти. Наводно је председник Сирије Башар Асад лично молио руско руководство да остави до краја операције у тој земљи генерала Суровикина. Генерали Александар Љапин и Александар Дворников: Битка за древну Палмиру За заслуге за ратовање у Сирији унапређен је генерал Александар Павлович Љапин. Он је био у Сирији десна рука генералу Суровикину, радећи као начелник штаба руских јединица у тој земљи. Њега је Путин указом 22. новембра именовао за команданта Централног војног округа.


Генерал Љапин Нови командант Јужног војног округа Русије генерал-пуковник Александар Владимирович Дворников (56) до доласка у Сирију био је први заменик команданта Централног војног округа. Он је у Сирију дошао на почетку руске интервенције 29. септембра 2015. Пре тога је имао ратно искуство у Чеченији. У време доласка Дворникова у Сирију радикални исламисти су већ контролисали око 70 посто територије те земље. Генерал Дворников је тамо боравио девет месеци. Као посебна заслуга приписује му се прво ослобођење Палмире.


Генерал ДворниковГенерал Александар Александрович Журављов : Од Далеког истока до пустиње Генерал Александар Александрович Журављов после ратовања у Сирији постао је заменик начелника Генералштаба РФ, а од новембра 2017. је командант Источног војног округа. У Сирију је дошао у септембру 2015. на место начелника штаба групе руских јединица. На руском Далеком истоку деведесетих година Журављов је био командант тенковског пука, а касније је догурао до команданта моторизоване дивизије. Од 2008. до 2010. био је начелник штаба 58. армије у Владикавказу у Северној Осетији. Касније је руководио армијом чији је штаб у Самари.
Резултат слика за генерал лейтенант александр журавлев


Журављов у СиријиГенерали Андреј Картаполов и Генадиј Жидко: Тенкисти и "повратак Крима" Генерал-пуковник Андреј Валеријевич Картаполов, командант Западног војног округа командовао је групом руских јединица у Сирији од 19. децембра 2016. до првог марта 2017. Учествовао је у разради плана о повратку контроле над Палмиром. И он има много награда међу којима и медаљу за "повратак Крима".


Генерал Картаполов Генерал-мајор Генадиј Валеревич Жидко (52) после ратовања у Сирији постао је заменик начелника Генералштаба РФ. До тада је командовао другом армијом Западног војног округа чији је штаб у Самари. Он је такође тенкиста.


Генерал Жидко Амерички пилот признао је да им Руси утерују страх у кости на небу изнад Сирије. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Операције руске војне полиције у Сирији:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА