Најновије

ЛАЗАНСКИ: Набавка С-300 кошта много више од 100 милиона евра! Нису то баклаве већ ракете! (ВИДЕО)

Војни коментатор Политике и народни посланик владајуће коалиције Мирослав Лазански изјавио је да Србија нема разлога да у овом тренутку уводи санкције Русији, јер ће у најбољем случају, тек 2025. постати чланица Уније.

Мирослав Лазански (Фото: Јутјуб)

Каже и да Србија мора да се наоружава због безбедносних изазова у региону, а да је руско оружје најповољније.
Србија и Русија имају традиционално добре односе што се може закључити и на основу броја сусрета највиших званичника две земље. Управо је председник Србије Александар Вучић у посети Москви где ће имати бројне сусрете међу којима је сигурно најважнији онај са руским председником Владимиром Путином. Иако теме сусрета нису званично саопштене, београдска штампа наводи да ће бити разговора о унапређењу односа у области војно-техничке сарадње и пољопривреде и привреде.
Медији спекулишу да би у Москви могло да буде речи и о набавци С-300 противракетног система. Лазански  каже да се о набавци система С-300 разговара са Белорусијом, али да Русија као произвођач мора да да сагласност.
Каже да би било одлично када би Србија набавила модерну верзију тог система, или бар систем који би потом био модернизован. Тиме би се, истиче Лазански, на неки начин комплетирао систем противваздушне одбране, што би Србији омогућило да води независнију спољну политику.
“Нема добре спољне политике ако немате војску која то подржава. Шаргарепа без штапа не иде”, поручује.
На питање колико би систем С-300 могао да кошта Србију, Лазански је рекао да су ти подаци иначе пословна тајна, али и да цена зависи од верзије која би била набављена, као и количне опреме која би уз ту набавку ишла. На молбу да буде конкретнији и прецизира да ли би то било нпр. 100 милиона евра, мање или више од тога, Лазански је рекао: “Није сигурно 100 милиона. Много је више. Не причамо о баклавама, причамо о ракетама.”
Ипак, поставља се питање да ли је у време земља пролази кроз фискалну консолидацију и бројне друге еконоксе изазове, набавка оружја један од приоритета? Лазански каже да је то ствар политичке одлуке које се доноси у односу на ситуацију у региону, а безбедносна ситуација у окружењу је према његовом мишљењу, крхка.
“Имате Косово, југ Србије, Македонију, БиХ, конфронтацију политичку и психолошку са Хрватском... Немате потпуно безбедну ситуацију на Балкану. Ја бих био рад и сретан да нема никаквих проблема (...) Не можете веровати у вечни мир на балкану”, рекао је Лазански и подсетио на паролу Јосипа Броза Тита: “Радимо као да ћемо 100 година живети, припремамо се као да ће сутра рат.”
Управо је спремност та која одвраћа могућност било какве авантуре, каже Лазански и истиче да нико неће дирати државу која има спремну војску.
Објашњава и да је руско оружје јефтиније за Србију од западног, па су тако нпр. руски ловци два пута јефтинији од запдних. Уз то, српска војска, како каже, има традицују набавке оружја из СССР-а и Русије, па су самим тим и обука, резервни делови и сервисирање, знатно јефтинији.
Српском националном духу је иманентна војна неутралност
На питање може ли Србија да одржи позицију војне неутралности у околностима када је већина држава у региону чланица НАТО-а или на путу да то постане, Лазански је рекао да се та позиција већ данас одржава.
“Ми смо остали војно неутрални, зашто не бисмо били? Српском националном духу је иманентна војна неутралност, осим за светске ратове где смо од почетка били на страни победника”, навео је он.
На констатацију да једна страна истиче број војних вежби као аргумент да је Србија ближа НАТО-у, док друга страна набавку наоружања види као војно приближавање Русији, Лазански је рекао да је то “сјајан баланс” и “супер комбинација”.
Додаје, међутим, да иако је број војних вежби са НАТО снагама већи, доста њих су заправо билатералне вежбе са суседима који су чланице Алијансе, попут Мађарске, Румуније и Бугарске.
Лазански очекује и да ће Вучић у Москви разговарати и о хуманитарном центру у Нишу. “Проблем је што тај центар нема статус који обезбеђује да техничака средства не подлежу порезу или царини. Не тражи се дипломатски статус, већ статус техничих лица. Подсећу да снаге НАТО-а по ИПАП-у имају прави дипломатски статус у Србији. Логика је да се да статус техничког лица”, сматра гост Новог дана.
Не постоји јединствена спољна политика ЕУ
Говорећи о економским односима Србије и Русије, Лазански је рекао да су они јако важни, али да српски произвођачи заборављају да СССР више не постоји, да је руско тржиште веома захтевно и да не могу “да им увале било коју робу”.
Коментаришући чињеницу да је, упркос споразуму о слободној трговини са Русијом, ЕУ и даље убедљиво највећи трговински партнер Србије, Лазански је рекао да Србија у ЕУ извози полуфабрикате, што Русији, како каже, не треба.
Србија у Русију може да извози храну или суперквалитетну робу коју тренутно не производи, констатује Лазански.
“ФИАТ има два одсто удела на руском тржишту. Нико неће да вози Фијата. Идите у Москву и видите шта возе – возе БМW, Мерцедес, јапанске аутомобиле. Фијат нема упориште на руском аутомобилском тржишту. Нема традицују”, тврди гост Новог дана.
Каже и да Србија у овом тренуту нема разлога да уводи санкције Русији, јер те санкције не поштују ни друге земље ЕУ. “Нисмо дужни да прилагођавамо спољну политику све док не уђемо у пуноправно чланство, а то ће бити, да се топло надамо, до 2025, а до 2025. ко жив ко мртав”, поручио је он.
Лазански притом оцењује да ни не постоји јединствена спољна политика ЕУ, и да је то “мистификација”.
“Шта је спољна политика ЕУ? Она не постоји ни око Сирије, ни око Ирака, ни око Косова, ни око санкција Русији (...) Хајде прво да усклађујемо законодавство, школство, здравство...”, поручио је Лазански.
Рекао је и да Србију у вези са санкцијама Русији притискају чиновници нижег ранга, док Београд никада није добио такав званични захтев из Брисела.
Додао је и да ће “овај народ живети и са поглављима и без поглавља”, и да ће док се сва она отворе и затворе још доста воде проћи Дунавом, те стога не треба журити.
Прочитајте ОВДЕ како је руска артиљерија постала ефикаснија од ракетних система?
Извор: Н 1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански је недавно гостовао на ТВ заједно са Војиславом Шешељем.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА