Најновије

У Донбасу и Москви уверени да Украјина може почети нови рат у било ком тренутку

Украјина и донбаске републике договориле су „новогодишњи прекид ватре” који ступа на снагу 23. децембра у поноћ.

Украјинска артиљерија (Фото: Министарсво одбране Украјине)

Упркос томе, многи зналци су убеђени да ће Кијев врло брзо започети нови рат против руског Донбаса. Не само зато што је пресдедник Украјине, Петар Порошенко, наредио да његова армија „појача све позиције” уз линије раздвајања”.
Одмах потом је секретар Савета националне безбедности и одбране Украјине – Александар Турчинов – прецизирао да ће то појачавање позиција бити максимално.
На украјинске „припреме за рат” указао је и други човек армије Доњецке Републике Едуард Басурин, наводећи да је она од поново почела да примењује и вишецевне ракетне бацаче.
Бивши премијер ДНР Александар Бородај, који је сада на челу Савеза добровољаца Донбаса, био је још изричирији:
„Русководство Украјине жели само војно решење за Донбас. То је схватила и Русија и зато је повукла своје официре из мисије ОЕБС за контролу и координацију. Москва не жели да они у моменту отпочињања ратних дејстава постану заробљеници-таоци Украјине”.
Бородај је, иначе, изјавио да Русија – крене ли Кијев војно на донбаске републике – има пуно право да пошаље јединице које ће заштити руско становништво двеју република од геноцида.
Он је уверен: „Кијев ће заратити или до избора или након њих. Украјина је тако створена да мора ратовати. Она је нешто што личи на државу, а постоји само да би ратовала против Русије”.
И ауторитетни представник Москве у контактној групи за Украјину - Борис Гризлов – уверен је да је Кијев намерно истиснуо руске официрре из посматрачке мисије да би могао да још слободније посеже за војном силом против Донбаса.
Бивши председник парламента ДНР, Андреј Пургин, иде знатно даље и упозорава да лако може уследити украјински напад на више фронтова.
Високи функционер руског парламента у чијој надлежности су војна и одбрамбена питања,Франц Клинцевич, отворено и директно упозорава:
„Кијев нема намеру да разговара са донбаским републикама већ да поведе рат великих размера против њих:
„Порошенко вероватно сматра да је са одласком наших посматрача добио одрешене руке. Инструктори украјинске армије из САД и Канаде већ су завршили посао. У межувремену је Кијеву са Запада стигло и смртоносно наоружање, па у украјинском врху сматрају да је време за `чишћење Донбаса`, а то значи – прави рат”.
Клинцевич је – што је такође индикативно – упозорио Порошенка да ће, ако крене у ратну авантуру, довести у питање и само постојање Украјине као државе:
„Кијев је наоштрио мач новог рата и са њиме ће кренути на Донбас. Само, чак и најфанатичнијим украјинским војницима је већ јасно да ће се та авантура лоше завршити. Биће много пуцања и крви, али ће то донети и крај украјинске државности. Украјина је и без новог рата на ивици распада”.
Клинцевич наглашава да је ситуација „веома опасна” и да ће и Русија морати да доноси „тешке одлуке” јер ће – ако крене велики украјински напад на Донбас – напросто бити приморана да се умеша:
„Ми немамо право да Украјини допустимо да изврши геноцид над Русима у Донбасу” — изјавио је Клинцевич.
Ратни извештач Семјон Пегов указује да је најновији украјински артљеријски удар по Горловки био „апсолутно испланиран” јер Кијев и његови амерички војни саветници (наредбодавци) желе да у првом налету – баш код Горловке – забију клин између  армија Доњецке и Луганске Републике.
Пегов – позивајући се на своје изворе међу Украјинцима – тврди да украјинска армија „Операцију Клин” припрема већ два месеца.
Он сведочи и да се „офанзива Кијева” у Доњецку и Луганску очекује „из дана у дан”.
И зналац Донбаса Дмитриј Лекух сматра да је „почело кување” и да није случајно што је Украјинса вршила притисак да их посматрачке мисије уклони руске официре и што је Москва то на крају и учинила.
Лоше је и што Порошенко добро зна – уверен је Лекух – да њему уопште и није потребна победа над Донбасом јер би за њега било сасвим задовољавајуће и да буде на челу какве „украјинске владе у избеглиштву”.
Ако Кијев крене на Донбас, Украјина ће нестати. Неће је спасти ни НАТО нити САД! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански - Зна се ко планира специјалне операције у Украјини
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА