Најновије

Зашто аналитичари кажу да је Србија рационално гласала о Јерусалиму у УН?

Гласање о резолуцији УН којом се америчко признавање Јерусалима као престонице Израела проглашава ништавним дубоко је поделило светску политичку сцену. Са једне стране практично усамљене остале су САД, док је са друге 128 земаља међу којима је и Србија.

УН (Фото: Pixabay.com)

И поред америчког упозорења да ће пратити ко како гласа, већина земаља у скупштини Уједињених нација подржала је резолуцији којом се одбацује одлука Доналда Трампа. Док су поједине земље региона, попут Босне и Херцеговине и Хватске биле уздржане, Србије је уз Русију, Кину, Велику Британију, Немачку, Француску, гласала за.
У Министарству спољних послова није добијен одговор на основу чега је Србија одлучила да гласа за усвајање ове резулоције, као и да ли ће то утицати на односе са Сједињеним Државама. Министар Ивица Дачић данас није одговарао на позиве нити СМС поруке.
Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је Србија рационално поступила што се у вези са овим питањем прикључила ставу већине.
“Други мотив Србије је био је да има активан однос - дакле не да се уздржи него да има активнан однос и да тиме пошаље поруку и својим неким будућим партнерима. Када то кажем, у првом реду имам чињеницу да су главне државе чланице ЕУ и сталне чланице Савета безбедности гласале за резолуцију. Дакле, то је порука да Србија себе жели да види у истом клубу”, оцењује Миливојевић.
Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић ипак сматра да гласање Србије може да утиче на односе са Сједињеним Државама.
“Уколико Америка оствари своју претњу и укине финансијску подршку огромном броју земаља, онда и Србија може да се нађе у тој групи и то би имало неке ефекте, не посебно велике”, сматра он.
Јакшић, међутим, истиче да је политичка штета на релацији Београд - Вашингтон озбиљнија.
“Али ово је ређа прилика када мислим да кривац није у Београду, него у Вашигтону (…) Било је много паметније бити уздржан о резолуцији о Украјини”, поручује он.
Резолуција коју Јакшић помиње усвојена је у уторак у Уједињеним нацијама. Њом се осуђују кршења људских права на Криму и Русија идентификује као окупациона сила. Документ је подржала већина европских држава и Америка, док је Србија уз Русију, Кину, Индију, била против.
Прочитајте ОВДЕ зашто амерички стручњак за Балкан саветује Србији да се окане Русије у вези са Косовом?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Проф др Мирољуб Јевтић - Професор факултета политичких наука у Београду o Трамповом признавању Јерусалима за главни град Израела каже...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА