Најновије

ЧЕМУ СЛУЖИ? Од Јужног тока се одустало, али фирма у Србији још постоји! Има и запослене!

Иако су Руси дигли руке од градње гасовода Јужни ток још пре три године, у Србији и даље постоји предузеће које носи његово име. Према подацима АПР-а, ћерка фирма која се води под именом "South Stream" регистрована је у новембру 2011. у Новом Саду и још увек је активно привредно друштво. Али чему служи?

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

"То је фирма која има неких двоје запослених, није то нека огромна компанија. То су људи који свакако седе у просторијама Србијагаса. Гаспром је иначе правио са свим земљама са којима је правио међудржавне договоре око градње гасовода Јужни ток. Ја колико знам ни њихове компаније нису угашене, чак Бугари држе цеви за Јужни ток ускладиштене", објашњава Јелица Путниковић из Балкан магазина.
"Јужни ток Србија”, која је основана у Швајцарској као офшор фирма, била је 51 одсто у власништву “Гаспрома”, а 49 одсто у власништву Србијагаса.   
На питања о томе како се та фирма финансира и да ли ће бити алтернатива потенцијалном Турском току, за који се Србија нада да ће бити део трасе, из Министарства енергетике и Србијагаса нису одговорили.
Прецизне информације о томе докле се стигло са пројектом Турски ток још увек не постоје, али из Владе стижу поруке да је Србије енергетски безбедна земља спремна на сваки сценарио.
А да ли је сценарио за садашњи Јужни ток да промени име у Турски ток.  
"Србијагас је носилац посла у Србији за градњу било ког гасовода и сигурно је да је то што је једном урађено да се неће на некој другој траси поново пројектовати", каже Путниковић.
Спекулише се тако и да би средства обезбеђена за Јужни ток могла бити преусмерана на потенцијални Турски ток. А за Јужни је само из буџета за 2013. обезбеђено 75. милиона евра, а исто толико и од стране Гаспрома.
Од тада, тврди Путниковић, одрађено је пројектовање, траса од близине Зајечара где је гасовод требало да уђе у Србију, као и уклањање мина са тог подручја.
Прочитајте ОВДЕ колико одсто територије тзв. државе Косово поседују држава Србија, СПЦ и Срби!
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јужни ток – почетак краја.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА