Најновије

"ЈУТАРЊИ ЛИСТ": Вучић заоштрио с Хрватима, Руси и САД рекли спуштај лопту!

Датум посете председника Србије Александра Вучића Хрватској још није утврђен, а све су мање шансе да то буде почетком наредне године, пише "Јутарњи лист".

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Према сазнањима тог листа, који се позива на изворе из кабинета председнице Хрватске, две канцеларије стално контактирају и договарају детаље око посете. Исти извор наводи да је најреалније рећи да ће до посете Вучића Загребу доћи "током следеће године".
До најновијег затезања односа између две суседне земље дошло је након Вучићеве изјаве током гостовања на ТВ Пинк, а у којој је рекао да је у Хрватској нестало више Срба него Хрвата, да је то истина и да је Хрватска о томе обмањивала свет. 
"Нестали су Срби Крајишници и они су их третирали као Хрвате. Први пут су грађани Хрватске тада чули истину", казао је Вучић уз коментар да су га тада сви називали четником. "Извињавам се што сам вам рекао истину", додао је председник Србије. 
Сад је очигледно да се реторика између Загреба и Београда поново заоштрила, иако је била намера да се управо око божићних и новогодишњих празника она "релаксира", што је требало да направи увертиру за посету Вучића Загребу, истиче "Јутарњи". 
Како тај лист сазнаје, у цео случај укључиле су се и америчке и руске дипломате, које су наводно Вучићу сугерисале да "спусти лопту на земљу како би се избегле нове напетости". 

"Можда хоће, можда неће"

"Канцеларија председнице Републике остаје при ставу да у овом празничном раздобљу, када би сви требало да будемо посвећени својим породицама и најмилијима, не коментарише политичке теме. За то ће бити времена почетком идуће године, када прођу и празници православних верника. Ако, ипак, политичари желе да шаљу поруке у време празника, оне би требало да буду неконфликтне и да доприносе међусобном разумевању и решавању отворених питања", поручено је с Пантовчака.
Грабар-Китаровић је најавила и да очекује да ће Александар Вучић доћи у Загреб следеће године, али није говорила хоће ли то бити у првом делу године, како се до сада поручивало с Пантовчака. Ни Вучић такође није прецизирао када би могао да дође у Загреб и каже "можда хоће, можда неће, ја сам увек спреман", наводи лист. 
"У сваком случају је изненађење да је баш сада тако иступио, што показује да се још нису стекли услови за посету. Уосталом, ускоро ће у Београду бити и избори који су врло важни за Вучићеву странку, па ће очигледно бити потребно да се причека на његов долазак", каже за "Јутарњи" истакнути хрватски дипломата.
Прочитајте ОВДЕ какве су то рекламе изазвале буру на Интернету?
Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Нама Хрватска није никакава опсесија

Бонус видео

Вучић: Доста шамарања Србије, шта је са нашим жртвама?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА