Најновије

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ ТРИЛЕР: Како је пропала идеја о заједничком кандидату опозиције?

Прича о заједничком кандидату опозиције доживела је фијаско и сада ће опозиционе партије уместо једног имати вероватно чак шест претедената за функцију председника Србије. Владајућа коалиција ће, са друге стране, први пут од петооктобарских промена на изборе изаћи јединствена - трку ће трчати само кандидат СНС-а.

Вук Јеремић и Саша Јанковић (Фото: Медија центар)

Шта се догодило од изборне ноћи између 24. и 25. априла, када су сви лидери опозиционих странака, и леви и десни, и либерали и социјалдемократе, заједно протествовали испред просторија РИК-а због наводне изборне крађе? И та слика за српску политичку сцену деловала је помало бајковито и показало се да на дужи рок не може да се одржи, ма колико власт у Србији, како опозиција то воли да каже, била ауторитарна и корумпирана. Нема сумње да ће шест, па била то и два опозициона кандидата значајно олакшати посао кандидату Александра Вучића или њему самом, уколико одлучи да учествује у трци за фотељу на Андрићевом венцу. Тим пре што ни он није седео скрштених руку. Од лансирања приче о јединственом кандидату успео је да убеди и СПС, који није пропустио ниједне председничке изборе, да подржи кандидата напредњака. Бар тако сада ствари стоје.

Шутановац: Нико нема права да се води ускостраначким интересима

Како је пропала прича о заједничком кандидату и где је зашкрипело? Нико од лидера опозиције проблем не види у себи, а поједини се и надају да још није касно да на председничке изборе изађу јединствени. Председник ДС-а Драган Шутановац каже да је држава угрожена и да "нико нема права да се приликом доношења одлука о председничком кандидату води ускостраначким интересима". - Верујемо да се и друге опозиционе странке, које се још увек нису изјасниле, воде жељом да се сруши ова катастрофална власт и зато се надамо да ће и они подржати Сашу Јанковића. Пролеће пред нама је почетак промена у нашој земљи - наводи Шутановац и додаје да ДС од почетка инсистира на заједничком кандидату проевропске и демократске опозиције.

ДЈБ: Опозиција у кампањи да се не напада

У покрету Доста је било потврђују да озбиљних разговора на тему заједничког кандидата није ни било, мада су лидери опозиционих партија у свакој својој изјави још од парламентарних избора говорили да на председничке треба ићи са јединственим кандидатом. Јасмина Николић, потпредседница ДЈБ, каже да се у том покрету и даље залажу за ту идеју и да исто важи и за изборе за град Београд. - Ми смо понудили програмску платформу за излазак на парламентарне, београдске и председничке изборе базирану на нашем плану од 20 тачака, с циљем да направимо пакет и рационално проценимо ко има највише шанси у бирачком телу да победи на изборима. Озбиљних разговора међу странкама, међутим, није било. Кандидати су одлучили да се кандидују - наводи она. Николићева међутим упозорава да је сада битно да се "кандидати и кампање опозиције не нападају, да се баве промовисањем својих кандидата и да критикују катастрофалну власт". - Очекујемо од свих да се не баве дељењем и сукобљавањем опозиционог бирачког тела. Јер од тога корист има само председник Владе и то деморалише апстиненте да гласају. Сваки кандидат треба да анимира свој део бирачког тела - додаје потпредседница ДЈБ.

Рашковић Ивић: Власт је хушкала и мутила

Некадашња председница ДСС Санда Рашковић Ивић, која је била заговорница идеје о заједничком кандидату, каже да је скупо платила ту идеју и да је због ње и избачена из странке. - Разлог што је пропала та прича су сујете, које су код нас Срба, а посебно мушкараца, нарочито изражене. Власт је такође мало сејала отров, хушкала и мутила, јер њима одговара да опозиција има не једног, него 20 кандидата. Сада неки причају да им је ово прилика да виде колика им је тежина, а то делује неискрено и неозбиљно. У тренутку кад неко убија државу није време да се проверава тежина - истиче Ивићева.

Јовановић: Председник ће бити Вучић или његова сенка

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић такође је био један од заговорника идеје о заједничком кандидату, али му остале опозиционе странке нису поверовале, уз објашњење да је реч о лажној опозицији. Његова странка је једна од ретких која није позивана и на оно мало заједничких састанака опозиције, на којима се говорило о спречавању изборне крађе и РТС-у. На питање како је пропала прича о јединственом кандидату, Јовановић је одговорио: - Кандидатима опозиције је јасно да немају шта да траже на тим изборима и да ће председник Србије бити или Вучић или нека његова сенка. Зато, ако већ не могу да буду председници Србије, могу да буду председници странака које ће током кампање настајати.

Ко су кандидати?

Како показују истраживања јавног мњења најјачи опозициони кандидати су нестраначке личности Вук Јеремић и Саша Јанковић, који су званично најавили учешће на председничким изборима. Ту је и Александар Поповић, кога ће кандидовати ДСС, као и Бошко Обрадовић, лидер Двери. Судећи по најавама, у председничку трку ући ће и Ненад Чанак и Чедомир Јовановић, али коначна одлука још није донета. Чанак је недавно изјавио да је могуће да ће се кандидовати за шефа државе, док је Јовановић рекао да ће то учинити уколико на изборима буду учествовали Јеремић и Јанковић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА