Најновије

НАЦИСТИЧКО ЛУДИЛО: Усташки терористи добијају још један споменик у Херцеговини! (ВИДЕО)

У Љубушком ће 19 припадника хрватске националистичке паравојне групе из акције „Феникс“, који су 1972. године упали у Југославију како би вршили терористичке акције, подигли устанак и срушили политички поредак СФРЈ, добити споменик.

Усташе (Фото: Јутјуб)

Потврђено је то на трибини у Градској управи у Љубушком, на којој је приказан документарни филм „Акција Феникс“, која је одржана у склопу програма обележавања Дана општине Љубушки, пишу федерални медији.
На трибини су говорили Боже Вукушић, писац књиге „Хрватско револуционарно братство — рат пре рата“ на основу које је настао филм, Вице Вукојевић и Иван Бутковић. Вајар Зденко Галић, аутор решења будућег споменика у Љубушком, представио је пројекат и објаснио његов изглед.
Споменик ће бити изграђен поред Основне школе „Марко Марулић“ и заузимаће укупно 45 м2. Грађевина предвиђа 19 коцки које ће симболизовати „19 револуционара“.
С обзиром на то да је споменик у Љубушком, на двема коцкама биће представљена двојица „револуционара“, родом из Љубушког — Паво Вегар и Лудвиг Павловић. С десне стране споменика биће постављена плоча на којој ће бити уписана имена осталих „револуционара“, уз текст Адолфа Андрића.
Споменик би требало да буде завршен до почетка лета, а медији наводе како ће главни финансијери бити Хрвати, „људи из Аустралије који су били повезани с Хрватским револуционарним братством“.
Споменик хрватским усташким „револуционарима“ већ постоји у Посушју, где и једна улица носи име по томе.
Бугојанска група или група Феникс је неформални назив хрватске терористичке групе која се пробила на подручје Југославије 20. јуна 1972. Инструирана од стране хрватске националистичке емиграције, група је имала за циљ вршење терористичких акција ради покретања рата за рушење Југославије и обнову НДХ.
Бугојанску групу је организовало Хрватско револуционарно братство — тајна организација основана 1961. у Аустралији а која је деловала и у Европи и САД.
Након гушења Хрватског пролећа 1971. године, ХРБ је био уверен да се у Хрватској створила повољна клима да се покрене оружани устанак. Након кратке припреме, ХРБ је организовало људство, оружје и новчану подршку да пошаље иницијалну групу од деветнаест припадника, која је имала задатак да покрене оружане акције.
Већина терориста је дошла из Аустралије, док је војна опрема била набављена у Немачкој. На челу групе налазила су се браћа из околине Тузле, Адолф и Амброз Андрић.
Поред Феникса паралелно је требало да буду извршене акције „Матилда“ (минирање главног трансформатора у Загребу) и „Круг“ (тровање водовода у Београду). Група се састојала од укупно 19 чланова. Након кратких припрема у кампу у Салцбургу, пребацили су се у Југославију. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА