Најновије

Ако вас позове непознат број и пита "Да ли ме чујете?", ни у ком случају не одговарајте са да, а ево и зашто

То значи да је ризик и даље на снази.

Илустрација (Фото: freeimages.com)

Ако чујете на телефону ово питање, моментално прекините везу и не одговарајте на питање ни под којим условом. Широм света је ово проглашено као ‘црвено упозорење’ од стране полиције и преварантима је циљ да од вас чују реч ‘Да’.
Одговор “Да” би одмах након тога уследио и тада вас преваранти држе у шаци. Полиције широм света су прихватиле ово упозорење као озбиљно. Многи људи су пријавили да су их преваранти звали и покушали да привуку њихову пажњу.
То значи да је ризик и даље на снази. Свако би требало да буде на опрезу ако добије чудне телефонске позиве од непознатих бројева. Ево како преваранти функционишу.
Добијете позив од непознатог броја и јавите се. Глас са друге стране везе (који може бити роботски) пита: “Да ли ме чујете?” или слично питање. Након тога се ваше “Да” снима.
Ако неко наседне на превару и каже “Да”, преваранти почињу да наплаћују услуге које никада заправо нисте пријавили. Они ће звати како би од вас захтевали враћање кредитне картице или новца, користећи ваше “Да” као доказ да сте се пријавили за сервис. Срећом, ваш одговор не значи да сте заиста потписали било какав уговор.
Биро има неке одличне савете за вас како да избегнете ове робо-позиве. Када вам зазвони телефон, не јављајте се на непознати број. Ако се јавите и чујете чудно питање, једноставно спустите слушалицу без речи. Они ће можда наставити да зову, јер вам је телефонска линија активна.
Ако одговорите “Да” случајно и инстиктивно, не паничите. Ви не дугујете паре ономе ко вас је позвао, само зато што он има ваш снимљен глас.
Они ће вас можда активирати за неке производе и почети да шаљу рачуне, али све док им не дате информације о кредитној картици, нећете остати без новца. Ако примите позиве који захтевају исплату од вас или покушају да вас преваре, запишите број и пријавите га полицији.
Такође је добра идеја да обратите пажњу на телефонске рачуне и кредитне картице након што примите овакве позиве. У случају да откријете информације о својим финансијама, обратите пажњу на чудне рачуне који се могу појавити на вашој кредитној картици.
Према речима “Фокс њуза" свако би требало да предузме следеће мере безбедности: не јављајте се на број који вам је непознат, не одајте никоме своје личне податке, не потврђујте свој број преко телефона, не одговарајте на питања преко телефона. Поделите ове информације са свима које познајете!
Извор: fokuzz.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА