Најновије

"За Ердогана су Хрвати мали фашисти који желе рат са Србима"

Хрватску јавност узнемирио је прилог турске државне телевизијске станице "TRT World" у којем се отворено поставило питање да је ли Хрватска на путу новог рата против Србије. Прилог доводи у везу појачано опремање хрватских оружаних снага с лошом климом у односима према Србији и српској мањини, преносе хрватски медији у тексту под насловом: "За Ердогана су Хрвати мали фашисти који желе рат са Србима".

Ердоган (Фото: Синхуа)

Хрватски медији су на различит начин протумачили прилог турске државне телевизије. Наиме, иако се у прилогу ради о наводној трци у наоружању између Хрватске и Србије, где се преко две балканске државе надмећу НАТО и Русија, искоришћена је изјава турске водитељке о "порасту нетпрељивости према српској мањини у Хрватској" да се текст представи као напад Турске на Хрватску као чланицу ЕУ.
С друге стране, "Index" је прилог ТРТ-а пренео у контексту "Ердогановог пропагандног рата чије је методе научио од Путина", те је своју тему фокусирао на то да ли је Хрватска наредна мета такве медијске офанзиве.
У прилогу ТРТ-а интервјуисани су посланик хрватског Сабора Иван Пернар и војни аналитичар Игор Табак. Пернар је изјавио како НАТО савез тера Хрватску на наоружавање због профита док Табак подсећа како Хрватска себи не сме да допусти да се икад више нађе ненаоружана у ситуацији као што је била 1991, преноси "24sata.hr". У прилогу је интервјуисан и Дражен Келеминац, вођа маргиналне политичке странке А-ХСП, која је недавно у центру Загреба покушала да построји стотињак црнокошуљаша. Он је истакао да је српска мањина највећи проблем који постоји у Хрватској. Необичан и неочекиван прилог завршава закључком новинарке која каже да је "Загреб наизглед модеран и привилегован град у Европској унији, али испод површине буја мржња према српској мањини". Ипак, у прилогу се приказују и слике Вуковара и спомиње "борба за хрватску независност 1991. године". - У котлу регије која кључа многи се питају хоће ли напетости још једном довести до рата - закључује новинарка турске телевизије. Хрватски медији постављају питање: Зашто је Турска која подржава пријатељску Хрватску од првих дана независности направила и објавила такав прилог?

Медијски ратови много су јефтинији од оних правих

- Шокантна истина је да је ТРТ-ов телевизијски прилог само део ширег пропагандног рата који турски државни медији тренутно воде против Еуропске уније и Сједињених Америчких Држава - пише "24 сата.хр", и додаје да су односи Турске и Запада тешко нарушени, а турски председник Реџеп Тајип Ердоган има новог савезника и пријатеља - Владимира Путина. Русија данас има низ медија на енглеском и другим светским језицима путем којих емитује своје политичке ставове. - Еродган је зато пошао Путиновим стопама: Зашто рискирати рат и трошити стотине милијарди на војску, кад исте циљеве можеш постићи за мањи новац употребом медија? У том светлу треба гледати и прилог TRT Worlda о Хрватској - пише хрватски портал. Иако су већ били нарушени, драматично урушавање западно-турских односа наступило је након покушаја државног удара у Турској у јулу прошле године. Ердоган је апсолутно уверен да су у покушају државног удара учествовале западне државе и то им је јако замерио. Криви их и за подршку Фетулаху Гулену, проповеднику и бизнисмену с америчком адресом, чије присталице сумњичи за организацију удара. Од те ноћи су се односи Запада и Турске драматично погоршали.

Путин и Ердоган: од ривала до савезника

Турска је у историји на свом подручју вековима била главни регионални опонент Русије с којом је ратовала директно и посредно више пута. У Кримском рату, у Првом светском рату, у хладном рату као кључна чланица НАТО савеза.. У НАТО савезу Турска је друга по величини војске. Донедавно се чинило да је Турска још на путу према Европској унији, иако је он био дуготрајан и спор. У савезништво са Западом није било никакве сумње. Ипак, откако је Ердоган дошао на власт 2002. ЕУ је имала све више приговора на његов стил владавине. Упозоравала је на растућу исламизацију друштва те на угрожавање људских права, истиче хрватски портал. Кад је крајем 2015. турска ПВО над Сиријом срушила руски борбени авион, страховало се од избијања рата Русије и Турске. Међутим, након пропалог државног удара у Турској ситуација се преокренула. Русија је нови турски савезник у Сирији. Сад руске и турске снаге у Сирији заједно делују против Исламске државе. Турска се још није формално изјаснила у прилог Асадовог режима, али више не учествује у подршци његовим непријатељима. Најважније унутрашње политичко питање за Ердогана у овом тренутку је уставни референдум који је расписан за 16. април. Ако референдум прође, Ердоган ће веома јако учврстити власт. Тим референдумом би између осталог требало да буде укинут положај премијера, а парламентарни систем бити забрањен председничким.

ЕУ назвао окрутном и фашистичком

Поборници референдума из власти кренули су с мобилизацијом великог броја турских исељеника који живе у западној Европи. Ради се о бројки од 5 милиона људи. Међутим, земље попут Немачке и Холандије забраниле су организацију скупова за подршку референдуму. Холандија је чак избацила једног турског званичника из државе. Ердогана је такав потез увредио па је након тога уследила бујица оштрих речи упућених ЕУ, коју је назвао "окрутном и фашистичком", а Немачку упоредио с Хитлеровом нацистичком Немачком. Извор: 24sata.hr/ Index/ Večernji list 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА