Најновије

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ БЕЖЕ У СРБИЈУ: Јефтинија им радна снага код нас

Све више хрватских телевизијских продукција сели се у Србију, пише загребачки Јутарњи лист, а разлог је новац и јефтина српска радна снага.

Јефтиније је код нас (Фото: Flickr)

Јутарњи лист је под насловом "Селидба на исток: Како је јефтина српска радна снага испразнила ТВ студије у Хрватској", истакао да је телевизијска кућа РТЛ само од почетка ове године преселила продукцију чак три своја велика забавна шоу-програма у Београд.
Како наводе, од њих је један регионалног карактера и емитоваће се у Хрватској, Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, али су друга два рађена искључиво за хрватско тржиште, наводи се у тексту.
"Евидентно се, дакле, све више домаће телевизијске продукције, посебно кад је реч о скупим забавним пројектима, селе преко границе. А разлог је - у новцу",
Јутарњи додаје да добро упућени продуценти и добри познаваоци телевизијских прилика процењују да је бар за 20-30 посто јефтиније снимити шоу у Београду него у Загребу.
Неки као разлог сеобе наводе то да Хрватској хронично недостају студијски капацитети, јер "Јадран филм" из године у годину све више пропада, док су друге локације, попут хала на Загребачком велесајму које користи Нова ТВ, импровизовани телевизијски студији, у којима услови и нису баш најидеалнији, наводи се даље.
Промовишу потребу изградње филмских студија у Хрватској, у коју, како се указује,
"долази све више великих страних филмских продукција које обожавају наше екстеријере, али интеријере морају одрадити у Чешкој, Мађарској или све више Румунији, Бугарској и Србији, где је уназад десет година никао Пинков филмски град, један од најмодернијих студијских комплекса у Европи" .
Али, не треба заборавити ни на цену рада, најам простора и технике, примећује се у тексту.
"Једна епизода неког јачег забавног шоу програма комерцијалне телевизије кошта између 80 и 100.000 евра. Када преселите снимање емисије у Србију, имате сигурну уштеду од бар једне епизоде, а ако наставите емисију кроз сезоне, рецимо три, уштеда се креће од 240 до 300.000 евра, што никако није занемарљиво", каже неименовани саговорник Јутарњег.
Једна од важних уштеда је сигурно и цена рада, констатује се у тексту и као пример наводи то да у Хрватској један статиста за аплаудирање у публици за целодневно снимање заради око 125 куна (око 2.100 динара), а у Србији тај хонорар износи 900 динара, што је око 54 куне.
У Србији је јефтинији и најам телевизијске технике. Филмска професионална камера на краћи период кошта од осам до 10.000 куна по дану (око 167.000 динара), док је у Србији цена око 6.000 куна (100.000 динара).
Велики део текста Јутарњи је посветио и опису капацитета и могућностима студијског простора српске компаније Пинк интернешенел груп у Шимановцима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА