Најновије

РАСПАДА СЕ АГРОКОР: Ево шта све Мишковић планира да врати у српске руке

Увођењем принудне управе коју су поставили руски инвеститори у хрватски Агрокор, највероватније ће почети и распарчавање Тодорићевог гиганта. Већ су почеле шпекулације око тога на шта су "бацили око" српски тајкуни и каква је могућност да се неке од Агрокорових компанија у Србији нађу поново у српским рукама.

Мирослав Мишковић (фото: Јутјуб принтскрин)

За писање појединих медија да је власник Делте Мирослав Мишковић заинтересован за куповину Фрикома, економски коментатори кажу да има логике у томе. О томе ће одлучивати нова управа Агрокора, а из Делте данас нису желе да потврде, али ни да демантују ове гласине. Тодорић се јесте заиграо, али није одмрзнуо, на профит замрзнути Фриком. На њему је хрватски бизнисмен зарадио неколико десетина милиона евра, та фирма нема дуг, а у ситуацији у којој се тренутно налази Агрокор, реална цена Фрикома је недостижна, па се сладоледи намећу као прилика која се у Србији не пропушта. Поједини медији наводе да Мирослав Мишковић нуди између 60 и 65 милиона евра. "То звучи доста логично, с обзиром на стратешко опредељење Делте да развија пољопривредно-прехрамбену индустрију. Она већ има у свом саставу производњу хране и ако су услови повољни, не видим засто онда Делта не би купила Фриком", каже Радојка Николић, економска новинарка и аналитичарка. Процењује се да би евентуална продаја Фрикома створила подужи ред заинтересованих, па Мишковић легитимно жели да буде најбржи. Незванично, Ивица Тодорић сматра да српски сладоледи вреде барем 20 милиона евра више од процене његовог дугогодишњег пријатеља. "Он никакве одлуке не доноси. Сасвим је свеједно и ту некакво пријатељство Мишковића и Тодорића више не игра никакву улогу. Пита се нова управа која се према кћеркама понаша као према деловима који могу да донесу преко потребна ликвидна средства која тренутно немају", каже Милан Ћулибрк, економски аналитичар. На питања да ли преговарају о куповини Фрикома, да ли су заинтересовани само за Фриком, о којим сумама је реч - у Делти су рекли "Жао нам је, немамо одговор". У сваком случају, судбина Агрокорових фирми у Србији у рукама је нове управе, која има пуне руке посла пратећи све токове новца. "Ако успеју да обезбеде додатне изворе финансирања, можда се неће ићи на тако брзу продају свега и свачега. С обзиром да имају рок од 15 месеци, не видим да треба очекивати брзо свођење рачуна", каже Ћулибрк. 
У Привредној комори Србије кажу да има купаца заинтересованих за Фриком, Дијамант и Меркатор, али да је то само једна од могућности, јер не може се купити нешто за штасе  још не знате шта је. Вероватно фрустрирана све већим проблемима у којима се налази њена држава, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић осула је жестоку паљбу и по Европској унији, а због чега је изгубила стрпљење сазнајте ОВДЕ. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Иван Пернар о Тодорићу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА