Најновије

НЕ ПОПУШТА ТЕНЗИЈА: Хрвати оптужују Словенце да им уништавају туризам

Не попуштају тензије између Хрватске и Словеније због примене европске уредбе о системској контроли спољне границе ЕУ, што и даље ствара велике гужве на граничним прелазима између двеју држава, које би, како се страхује, могле угрозити туристичку сезону на хрватском делу Јадрана.

Aндреј Пленковић (Фото: Синхуа)

Док премијер Андреј Пленковић сматра "неодрживим стање" са дугим чекањима на граничним прелазима ка Словенији с надом да ће се ускоро наћи рационално решење, његов словеначки колега Миро Церар поручује да ће званична Љубљана наставити са системским контролама и да ће само повремено примењивати блаже варијанте.
- Ми радимо на томе континуирано, од дијалога са свим партнерима на нивоу Европске уније, дакле с Комисијом, с Саветом, с другим државама чланицама, као и директно са Словенијом - рекао је Пленковић на маргинама манифестације "Тједан ЕУ фондова".
Он је још једном подсетио да пооштравање уредбе о Шенгену, која је, како тврди, на неки начин наметнута због претњи тероризмом у бројним државама чланицама, системске контроле свих који улазе и излазе из ЕУ-а, постоји могућност да она буде дерогирана, односно да се са системских контрола пређе на циљане.
Према његовим речима, међутим, Словенија то није урадила у мери и на начин како је то учинила Хрватска.
- Водимо разговоре са свима да објаснимо колико је туризам за нас битан, колико је економија важна, не желимо да дође до штете у туристичкој сезони - истакао је премијер.
С обзиром на то, додао је, да Хрватска од туризма у БДП-у учествује са отприлике 18 посто, учинићемо све што је у нашој могућности да се то питање реши.
- Мислим да Хрватска има све аргументе на својој страни - казао је Пленковић и додао да је припремљена целовита документација са тачно евидентираним сатима трајања за прелазак границе на појединим прелазима", рекао је, пренела је Хина.
Пленковић је поновио да је за Хрватску актуелно стање неодрживо. С друге стране, међутим, словеначки премијер Церар поручује да ће Словенија наставити системске контроле на граничним прелазима с Хрватском и само ће повремено спроводити блаже циљане, зависно од процене ризика и дужине чекања.
На то Словенију, казао је Церар, обавезују измене шенгенске уреде.
- То је уредба Европске уније коју Словенија поштује, а поштоваће је и убудуће - казао је Церар у словеначком парламенту.
Словеначки премијер је указао да је циљ системских контрола на граничним прелазима с Хрватском у складу је с уредбом ЕУ ради повећања безбедности и спречавања осталих кривичних дела, као што су илегална трговина наркотицима и оружјем, те сузбијање терористичких активности.
У противном Словенија би могла испасти из шенгенског простора, истакао је Церар и додао да је стратешки интерес његове земље да буде у кругу најповезанијих држава ЕУ, у Шенгену и Европској монетарној унији.
То је, казао је, политика коју је донео овај парламент", рекао је Церар те запитао: "Шта је то што ви желите, да се вратимо на Балкан?"
Прочитајте ОВДЕ зашто Западни Балкан никада није био приоритет ЕУ? Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА