Најновије

ХРВАТСКА КЉУЧА: Влада пред падом?

Стабилност хрватске владе је поново доведена у питање, након што је премијер Андреј Пленковић одлучио да смени тројицу министара из Моста.

Андреј Пленковић (Фото: Синхуа)

Како кажу у Мосту, "више се не сматрају делом владајуће коалиције", па ће грађани Хрватске вероватно поново ићи на изборе, само десетак месеци након претходних.
Разлог за још један политички потрес је кључна тема последњих недеља, криза "Агрокора".
Смењени ће бити министри Влахо Орепић (полиција), Анте Шпрље (правосуђе) и Славен Добровић (енергетика и заштита животне средине) јер се "нису сложили" са Пленковићем око "Агрокора" и улоге министра финансија Здравка Марића у краху пословне империје Ивице Тодорића. 
Пленковић је одбацио оптужбе министара Моста на рачун Марића и периода који је он провео у Агрокору, а за премијеров предлог да се "обави нова ревизија пословања 'Агрокора', а да се тек после утврђује одговорност" гласали су сви чланови владе осим Орепића, Шпрље и Добровића. 
Након тога, Пленковић је "хладно рекао секретарици да припреми оставке тројице министара". 
Три министра су затим изашла са седнице хрватске владе, без изјава, а новинарима су поручили да ће се "медијима обратити током дана". Ипак, за Индеx.хр је из досадашњег коалиционог партнера ХДЗ-а речено да се "више не сматрају делом владајуће коалиције". 
Представник опозиционог СДП-а Хајдаш Дончић рекао је да је овакав потез премијера "срамотан" и поручио да та странка очекује нове изборе. 
Пленковић је премијерску функцију преузео након победе ХДЗ-а на ванредним септембарским изборима и споразума са Мостовм у октобру прошле године. 
Претходни премијер Орешковић опозван је након само неколико месеци на власти у јуну 2016. 
У хрватском Сабору ХДЗ има 61 посланика, коалиција окупљена око СДП 54 мандата, Мост 13, а посланике имају још коалиција Једина опција коју предводи Живи зид (8), коалиција регионалиста ИДС-ПГС и РИ (3), посланици окупљени око Милана Бандића (2), ХДССБ (2) и независни посланик, хрватски генерал Жељко Гласновић. Погледајте ОВДЕ како ће изгледати филм о Јасеновцу у холивудској продукцији. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је Андреј Пленковић рекао у Јасеновцу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА