Најновије

ПОТРЕС КОЈИ ИЗ КОРЕНА МЕЊА СВЕ: Трамп мења америчку политику на Балкану, ево шта ће бити са Србијом!

Доналд Трамп, председник Сједињених Америчких Држава, одлучио је да из корена промени политику на Балкану и да је окрене у српску корист!

Трамп (Фото: Синхуа)

Шеф САД, како тврди угледни часопис „Американ спектејтор“, шаље посебну делегацију дипломата у БиХ, Албанију, Македонију, Грчку и на Косово. Главни задатак ове мисије, коју предводи републиканац Боб Гудлајт“, јесте да се спречи „фаворизовање неких кругова науштрб грађана, институција и регионалне стабилности“.
Амерички стручњаци сматрају да ово заправо значи да ће Трамп повући „сорошевске амбасадоре“ са Косова, из Албаније и Македоније, али и да ће укинути санкције председнику РС Милораду Додику!

Хитна мисија

Петнаесточлана екипа дипломата, наводи „Спектејтор“, у ову хитну мисију кренула је у суботу с намером да прекине „пропалу Обамину и Сорошеву политику“ на Балкану.
У свакој од наведених земаља амбасадори су остатак Обамине администрације и настављају да примењују наслеђену политику.
Због тога је тешко замислити да ће делегација добити непристрасне информације од амбасада које су снажно интервенционистички оријентисане и амбасадора који су пристрасни. Државни секретар Рекс Тилерсон прошле недеље је најавио да САД више неће налагати другима да усвајају америчке вредности.
Амбасаде на Балкану очигледно нису добиле ту депешу, пише овај часопис, наводећи конкретне проблеме на Балкану које америчка делегација треба да реши.
Коментаришући ове наводе, Милорад Додик каже да су санкције против њега жеља појединаца.
– Санкције су дошле чудно, два дана пре Трампове инаугурације, на коју сам био позван. Очигледно је то некоме јако сметало, посебно америчкој амбасадорки у БиХ Морин Кормак, која ствара тензије. Очекивао сам да ће Трамп овај потез повући раније, јер је о томе причао током кампање. Вероватно транзиција власти у Вашингтону иде тешко, па се нису могле одмах очекивати промене. Добро је што ова информација долази после изјаве моралне наказе и сподобе Вилијама Вокера да прави „велику Албанију“. Показао је да је плаћеник и лажов коме нису спорне шиптарске нарко-паре… – истиче Додик.

Спречава хаос

Марија Ђорић из Института за политичке студије сматра да се утицај старе САД администрације осећа на Балкану.
– Трамп жели да ствар узме у своје руке и контролише ситуацију, зато је послао људе од поверења. Ипак, то не значи да ће америчка политика на Балкану бити промењена сто посто – подвлачи Ђорићева.
Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да се политика САД на међународном плану тек кристалише.
– Србија треба да иницира да Вашингтон прилагоди политику према Балкану, да поштује суверенитет и територијални интегритет држава. Србија треба да афирмише потенцијале за равноправну сарадњу и партнерство са Америком – закључује Јовановић.
Кризе које, по писању ‘Спектејтора’, Трампови изасланици треба да реше*

БиХ – случај „Кормак“

Амбасадорка Морин Кормак воли „хаштаг дипломатију“ путем друштвених мрежа и окршаје са званичницима. Ове године, ескалација препуцавања с Милорадом Додиком достигла је врхунац. Кормакова је натерала министарство финансија да Додику уведе санкције јер слави српски празник Свети Стефан 9. јануара, док ју је он прогласио „непријатељем Срба који није добродошао у РС“.

Косово – „лажна војска“

За стварање Косова заслужним се сматрају амерички притисак и кампања бомбардовања. Амерички амбасадори чешће делују јавно него дискретно. На пример, заменик секретара Хојт Брајан Ји крајем марта отишао је у Приштину да нареди националним лидерима да одустану од војске. Ако САД не желе да Приштина формира војску, није требало годинама за то да их тренирају и охрабрују.

Македонија – ‘тиранска платформа’

Пошто му није било довољно да лоше управља сопственом земљом, Еди Рама је посегнуо за суседном Македонијом и изазвао дубоку нестабилност у земљи и целом региону. Рама је сазвао састанак три македонско-албанске политичке странке и израдио нацрт такозване тиранске платформе, која је опасан сепаратистички документ који прети самом идентитету Македоније.

Албанија – Рама и Сорош

Еди Рама, лидер Социјалистичке странке, близак је пријатељ Џорџа Сороша, чија је мрежа ангажована у Албанији и партнер је амбасади САД у бројним пројектима, укључујући и пројекат УСАИД за реформу правосуђа. Тужиоци тврде да покушавају успоставити борбу против трговине дрогом и криминала као главно питање, али да их амбасада одбацује као нешто што „није амерички проблем“.

Грчка – Низ криза

Америчка влада отворено подржава млађег левичарског лидера Сиризе Алексиса Ципраса. Може ли се веровати амбасадору Џефрију Пајату да ће добро информисати Гудлајтову делегацију о катастрофалном низу криза у Грчкој? Вероватно не. Пајат је послат у Атину из Кијева, где је важио за продужену руку оних који су промовисали тамошњи пуч, укључујући Џорџа Сороша. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је Трамп одбио да се рукује са Ангелом Меркел:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА