Најновије

АЛАРМАНТНО: Ако се ово оствари, Македонија је на ивици рата!

Талат Џафери, који је прошлог четвртка гласовима албанских странака и СДСМ изабран за председника парламента што је резултирало нередима у Собрању, најављује да би данас могао да преузме кључеве председничког кабинета, пишу македонски медији.

Талат Џафери (Фото: Јутјуб)

- Џафери, осокољен подршком САД, најављује да ће од данас почети да обавља функцију председника Собрања. Он најављује да ће преузети столицу од Трајка Вељаноског и додаје да је то ускладу са Пословником - пише "Телеграф.мк"
"Телеграф", међутим, наводи да за данас није заказана пленарна седница у парламенту, и да ће Џафери највероватније самоиницијативно доћи по "кључеве" председничког кабинета.
Македонски лист пише да се у Собрању очекује "узбудљив дан и да лако може да се деси да се понове насилне сцене од прошле недеље". Џафери је јуче најавио за данас нову седницу највишег закодавног тела у својој првој изјави од 27. априла, када је после завршетка седнице Собрања изабран гласовима парламентарне већине. ВМРО-ДПМНЕ сматра да је његов избог нелегалан јер је извршен мимо процедуре. То је резултирало нередима у самом парламенту, када су представници Грађанске иницијатива "За јединствену Македонију" упали у зграду Собрања. МИА истовремено преноси саопштење СДСМ који траже од председниак Собрања Трајка Вељаноског да ослободи кабинет и допусти Џаферију да преузме дужност. - Талат Џафери је нови председник парламента. То је потврдио и Брајан Хојт Ји који је рекао да ће САД, ЕУ, НАТО и Берлин сарађивати са Џаферијем. Нови легитмни председник ће такође информисати ђорђа Иванова да постоји демократска и легитимна већина у парламенту и Иванов је дужан да да мандат за састав владе да лидеру СДСМ Зорану Заеву - наводи се у саопштен СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ у данашњем саопштењу позова СДСМдqа уважи глас народа и одбију Тиранску платформу, која , како кажу, подрива суверенитет земље и да осутану од инсистирања да Џафери постане председник Собрања. Џафери је јуче у интервјуу за ХРТ рекао и да македонски председник ђорђе Иванов парламентарној већини мора поверити мандат за састављање владе, а да ће, ако то не буде учинио за 10 дана - починити кривично дело. "Телеграф" наводи да је Џафери изнео и један детаљ који ће можда, како се наводи, дати нову димензију процесу формирања владе. Наиме, на питање да ли Тиранска платформа подрива суверенитет земље, он је рекао да се ту не ради ни о каквој декларацији, већ о договору странака о сарадњи после избора. У Скопљу је јуче боравио званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји, а лидер албанске странке ДУИ Али Ахмети је после састанка с њим, наводецвхи да преноси поруку америчког функционера, истакао да Македонија треба да прихвати реалност, а то је избор Џаферија којег треба да подрже и они који га оспоравају зато што је његов избор обављен на легалан и легитиман начин. Ји је јуче позвао лидере партија и посланике у Собрању да дозволе рад новој парламентарној већини, која треба да предложи нову владу и владин програм. О свему томе, према његовим речима, треба расправљати у Собрању. - Жалосно је што политички лидери у Македонији не могу да формирају Владу засновану на резултатима децембарских избора, које међународна заједница сматра кредибилним и исходом који су прихватиле све политичке партије у Македонији - рекао је Ји. Како је додао, још је жалоснији и забрињавајући инцидент који се догодио у парламенту прошлог четвртка, када су посланици били насилни због избора новог председника парламента. Погледајте ОВДЕ шта је поручио Груевски. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте снимак упада у Собрање:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА