Најновије

МИСИЈА "СЛОМИТИ ПУТИНА": Меркел је дошла у посету Русији са 4 јасна циља, а последњи је историјски

Ангела Меркел дошла је у Путинову дачу у Сочију, и први пут после две године села насамо, очи у очи са својим руским колегом. Овај сусрет званично је најављиван као "претходница самиту земаља Г20 у Хамбургу", али би било наивно поверовати да је то једини разлог. Теме разговора двоје државника обухватиле су и ситуацију у Сирији, Украјини, као и европске санкције Русији...

Меркел и Путин (Фото: kremlin.ru)

Немачки политички аналитичари у својој недавној изјави за "Дојче веле" сматрали су да је Ангела Меркел на неки начин била приморана на овакав потез. Парламентарни избори у септембру се ближе, а она мора да остави утисак најмоћније жене Немачке, али и легитимне наследнице титуле "лидера слободног света", како ју је на крају свог мандата назвао бивши председник САД Барак Обама.
Циљ Меркелине посете је да у јавности и међу својим истомишљеницима у ЕУ одржи слику јаке Уније, која не дозвољава Путину да ради шта год пожели и шаље поруку да ће сносити последице за то. Једноставно, спољна политика доноси прегршт поена код гласачког тела, а један врсни политичар попут Ангеле Меркел то веома добро зна.
Друго, Меркелова не сме себи да дозволи погоршање односа са Владимиром Путином. Поменути избори се ближе, а ривал Мартин Шулц је никад озбиљнији и никад популарнији. С обзиром да цео Запад снажно верује да је Русија и те како способна да утиче на изборе у другим земљама, Меркелова не сме себи да дозволи да стекне моћног непријатеља попут Путина, који би у том случају без проблема подржао њене ривале у трци за нови канцеларски мандат. Уосталом, подржао је Трампа и Марин ле Пен. Један је већ победио, а друга се налази у одлучујућем кругу избора.
Уз то, Путин се данас састаје са Реџепом Тајипом ердоганом, својим преобраћеним блиским савезником који је већ дуже време попут камена у ципели Европске уније. Иако је Ердоган неретко претио празном пушком, пре свега својим омиљеним капитало - мигрантима, Меркелова је дефинитвно искористила прилику да са Путином продискутује и о Турској, и можда искористи евентуалну добру вољу свог домаћина и пошаље поруку разузданом Ердогану.
Четврти задатак због ког је Ангела Меркел дошла у Москву је да се што боље припреми за "сусрет године" између Владимира Путина и Доналда Трампа, који ће се одржати на самиту Г20. Меркел жели да се, како Немачкој тако и целом свету, наметне као посредник између двојице ауторитарних лидера, и тако у случају "успешног и пријатељског разговора Путина и Трампа" и она сама покупи непроцењиве заслуге за тако нешто.
Уосталом, свега неколико сати после састанка са њом Владимир Путин је подигао слушалицу "црвеног телефона" у Кремљу и јавио се на позив из Беле куће. Састанак је и званично потврђен, локација је Хамбург, а домаћин је, погађате - Ангела Меркел. О чему су Путин и Трамп разговарали погледајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Преговори Путина и Меркелове у Сочију.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА