Најновије

ШИПТАРИ ОТВОРЕНО ПРЕТЕ ЗАЕВУ: Дали смо ти паре за "велику Албанију", сад је и направи, иначе...!

Албанска дијаспора у Швајцарској, од које је лидер СДСМ-а Зоран Заев узео новац да би формирао коалицију са Шиптарима и прихватио "тиранску платформу", прети да ће изазвати хаос уколико не направи "републику Илириду" у Македонији.

Ко са Шиптарима тикве сади... Зоран Заев (Илустрација: Правда)

Миљенику Запада, лидеру Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорану Заеву већ прете његови финансијери.
Македонски медији наводе да Шиптари из Швајцарске, од којих је Заев узео новац да би са Албанцима направио коалицију и прихватио "тиранску платформу", сада прете хаосом уколико, према договору, не направи "републику Илириду" у Македонији.

Постали нервозни

Како пише скопска штампа, шиптарска дијаспора, која је дала велике паре Заеву током кампање прошле године, надала се да ће одмах након избора, у децембру 2016, њихова влада бити формирана. Очекивали су да ће до сада већ бити спроведен бар део "тиранске платформе", односно да ће се албански језик изједначити са македонским, да ће бити промењени грб и застава земље. Међутим, Албанци нису рачунали на побуну Македонаца, због које Заев још није успео да састави владу, па су постали нервозни. Према наводима македонских медија, доказ о томе јесте порука коју је извесни Агрон Џафери из Швајцарске послао државном секретару СДСМ-а и најближем сараднику Заева Оливеру Спасовском. "Оливере Спасовски, ти и Заев треба да кажете истину у парламенту у вези са оним шта смо се договорили. Шта треба сад ми, Албанци, да чекамо вас из СДСМ-а да кажете? Долазили сте у Швајцарску да молите за коалицију, а сад се правите будале. Лажете на телевизији, па желите и нас Албанце да лажете. Прихватили сте све тачке декларације да бисте имали већину у скупштини, шта је сада проблем? Мислите да, ако лажете Македонце, можете да лажете и Албанце? Мислите да ми Албанци из Швајцарске имамо пара да дајемо Заеву да нас лаже? Хајде, кажите тамо у парламенту шта треба, да не долазимо у Куманово да је*емо матер теби и том Зорану Заеву. Живела Илирида!", гласи порука коју је добио Спасовски, иначе министар унутрашњих послова у техничкој влади од септембра до децембра 2016.

Обећао поделу

Према писању македонских медија, из наведене поруке је јасно да је Заев добио паре од Албанаца у Швајцарској да прихвати све шиптарске услове. Они подсећају да је Заев током кампање држао говор на скупу албанске дијаспоре у Швајцарској, у нади да ће придобити гласове и паре Шиптара. - Ја сам први македонски политичар који се ангажује за једнакост и јединство уз сав ризик да због тога могу да изгубим гласове оних који не верују да је једнакост могућа. Отворио сам ове теме без обзира на то ко је тиме погођен и учинио сам то за добро Македоније. Верујем да ова Македонија може да тежи да постане уједињена Швајцарска и једнака за све - рекао је тада Заев Албанцима у Швајцарској. Медији у Скопљу коментаришу да је из тог говора требало да буде све јасно. Обећао је Албанцима да ће имати исти статус као Македонци, иако су мањина. Већ је тада помињао кантонизацију, као у Швајцарској, што је увод у отцепљење дела Македоније и прављење "републике Илириде", а то је део пројекта "велике Албаније", закључују македонски медији. Са друге стране, након јучерашњег "гафа", када је српску владу назвао "националистичком", што су и саме српске власти оштро оповргле, Заев је данас обећао и један уступак "братској Србији". О чему се ради, прочитајте ОВДЕ

Албанска држава у Македонији

"Република Илирида" би, према албанском плану, требало да заузме половину територије Македоније, и то на северозападу. Шиптари у Македонији су је већ два пута проглашавали: први пут 1992, кад су организовали и нелегални референдум о том питању, а други пут 2014. За председника непостојеће албанске државе у Македонији проглашен је Невзат Халили, некадашњи посланик у Собрању, чија је идеја да окупи све Албанце из бивше Југославије у једну државу, укључујући и оне са Косова и са југа Србије. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Данашњи протест покрета За заједничку Македонију
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА