Најновије

АМЕРИ ПРИЗНАЛИ: Босна је псеудодржава, Србима дати Републику Српску!

Запад мора да прихвати своје грешке на југоистоку Европе и да их исправи, пре него што то уради Кремљ, написао је за Обзервер Џон Шиндлер.

Балкан (Илустрација: Правда)

Амерички стручњак за безбедност је истакао да на Балкану може да се догоди рат чак и гори од оног који се десио деведесетих година прошлог века.
Према његовим речима, Балкан треба учинити "отпорним на Путина" пре него што се нешто лоше догоди и да је први задатак разоткривање руских шпијунских игрица, што би требало да ураде безбедносне службе НАТО, асистирајући колегама на локалу. 
- То је лако, али је прави изазов са којим се суочава Запад исправљање штете која је начињена олупини Југославије. НАТО је заслужан за улазак у рат у Босни и заустављање те ноћне море, а урадили смо много тога доброг за Косово, спречили смо одвратни етнички рат, пре него што се геноцид заиста догодио - навео је Шиндлер. 
Према његовим речима, НАТО и ЕУ су се потрудили да очувају границе створене унутар територије бивше Југославије. 
- Очигледно је да је тај приступ био створен за пропаст. Лекције из прошлости су игнорисане. Једини разлог што је централна Европа у миру је то што су из Пољске и Чехословачке протерани Немци, после пада Трећег рајха. То је био страшан злочин који су урадили Стаљинисти. И на Балкану је то препознато, хрватска победничка офанзива из 1995. године је резултирала протеривањем српске мањине. За многе Хрвате је то била гаранција да се рат неће догодити. Потом су кроз регион НАТО и ЕУ пуштали фантазије о ентичкој коегзистенцији и хармонији, инсистирајући да братство и јединство из комунистичке ере може да се поврати, притом давајући им лекције и новац. Болна истина је да је маршал Тито држао Југославију заједно комбинацијом харизме, политичког талента, непријатне тајне полиције... То је све што немају НАТО и ЕУ. Они су хтели да сачувају комунистичке границе и свуда су оне пропале. У Босни и на Косову, мањине које су побегле одбијају да се врате, зашто, то је питање, али је чињеница да неће да се врате - додаје Шиндлер. 
Даље пише и да је прошло време за Запад да призна свој пораз и да пружи југоисточној Европи оно што њој заправо треба. 
- То су нормалне националне државе са кохерентним границама. То би захтевало ново цртање по Титовој мапи, што ће довести до победа и пораза за све етничке групе. Дугорочни резултати ће бити бољи од оних које су донеле идеје ЕУ и НАТО - истиче Шидлер. 
Потом је образложио своје виђење стања у Босни и Херцеговини. 
- Та псеудодржава се никада није опоравила од катастрофе између 1992. и 1995. године. Милиони долара помоћи са Запада су нестали захваљујући корупцији и криминалу. Несрећно подељена између муслиманско-хрватске федерације и српске републике Републике Српске, БиХ је креирана америчком руком, у Дејтону. Тај споразум никад није био функционалан нити ће бити. То је требало да буде краткорочно зацељење рана, али је постало стално и немогуће за реформу, чак и да ико у држави жели то. Време је да се то заустави. Пустите Српску да се сједини са Србијом, то одавно желе. НАТО и ЕУ морају да зауставе хипокризију због које Срби мрзе Запад све више. Етнички Хрвати треба да се придруже Хрватској, многи од њих већ имају пасоше те државе - истиче Шиндлер. 
Он има идеју и за "остатак БиХ". 
- Већинско муслимански остатак треба да буде пуштен да иде својим путем, праћен НАТО и ЕУ. Та мала држава би била блиско повезана са Хрватском на економским и политичким линијама, док би приближавање Босне Западу довело до регионалне стабилности. То би помогло да се реши проблем са џихадистима - пише Шидлер. 
"На ред" је дошла и Србија. 
- Запад мора да одбаци своју фантазију да је дугорочни мир на Балкану уско повезан са изоловањем Србије, доминантне државе у региону, али и Србија мора да направи компромис. Београд мора да призна Косово као независну државу и да престане да се петља са шпијунима и провокаторима. Велика Албанија стиже, на један или други начин, најбоље је да се то учини мирним путем. Треба дозволити Косову да се уједини са Албанијом, која је у НАТО. И ту би се решио проблем са џихадистима. У замену, Србија треба да добије северни део Косова, а српске светиње би требало да се прогласе "екстериторијалним" и да их штити мисија УН, која би омогућила Србима слободан пролаз до њих. У замену за северни део, Косово треба да добије Прешевску долину. Боље је тако него да се деси ново насиље, као 2001. године. Мањине у Србији заслужују пажњу, у Војводини постоји етничка мешавина и она има одређен ниво аутономије, што нема муслимански Санџак. То је питање за Србију, Запад треба да предложи, не да нареди. Ако Србија жели у ЕУ и НАТО, свакако, нека аутономија Санџаку, по угледу на Војводину, би могла да буде услов - пише Шиндлер. 
За крај, осврнуо се на најтурбулентнији део Балкана – Македонију. 
- Највећи губитник у новом цртању граница би била Македонија. Велика Албанија значи значајне губитке за Македонију, нарочито на северозападу. У замену, Скопље треба да буде прво у реду за чланство у НАТО и ЕУ, као и за огромну помоћ Запада како би зацелила ране губитка територије. Ова шема би решила све етничко-територијалне проблеме у бившој Југославији и довела би све државе, осим Србије у западне политичке и безбедносне структуре. И даље постоји нада да би Србија могла да тражи исто пут, али ако не, Запад би лако могао да буде уздржан у односу према Путиновог клијентској држави - навео је. 
Овакав изглед Балкана, додаје, био би надограђена верзија из 1878. године и Берлинског конгреса, само што би сада ту учествовали и локалци. 
- Највеће силе би требало да буду укључене, НАТО, ЕУ, Руси, све балканске државе. Ипак, Вашингтон мора да поведе, као што је то урадио у Босни и на Косову. Европљани не могу да ураде то сами, а не желимо да Москва преузме кормило. То је и морална обавеза. Американци су ушли у Први светски рат с намером да се створе националне државе. Само када Запад прихвати да ће народи на југоистоку Европе добити мир само у мање-више кохерентним националним државама, као што су Пољска или Данска, можемо да очекујемо да се Балкан смири и да почне да решава своје проблеме. Мешање Руса води новим пробемима. Иако Трампова администрација има пуне руке посла у спољној политици широм света, игнорисање Балкана може да води већој кризи великих сила, а она би могла и треба да буде спречена - закључио је Шиндлер. Погледајте ОВДЕ каква три сценарија могу да очекују у Македонији. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа распоред војне моћи на Балкану:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА