Најновије

МАКРОН: Жестоко ћу се борити против подела које подривају Француску!

ПАРИЗ - Новоизабрани председник Француске Емануел Макрон поручио је вечерас да ће Француској служити „с понизношћу, пожртвованошћу и одлучношћу”.

Емануел Макрон (Фото: Синхуа)

Рекао је и да ће се свом снагом борити против подела које подривају његову земљу, делујући у корист свих Француза. Макрон је одржао свечани говор у штабу свог изборног тима у 15. париском арондисману, пре него што се упутио ка дворишту Лувра, где његове присталице прослављају његову победу у данас одржаном другом кругу председничких избора у Француској.
Признао је да у француском друштву постоје поделе које су навеле људе „да гласају за екстремне партије”, истакавши да ће се борити против подела у земљи након што је, како је навео, изборна кампања изнела на видело „гнев, забринутост и сумње” многих гласача.
Новоизабрани шеф француске државе поздравио је досадашњег председника Франсоа Оланда, али и своју противкандидаткињу Марин Ле Пен.
Поручио је да ће, као председник, бранити и Француску и Европу, и да ће настојати да европске институције приближи европским народима.
„Нова страница ове дуге историје се отвара вечерас и желим да то буде страница наде и поново успостављеног поверења”, истакао је Макрон.
Уз то, обећао је да ће Француска бити „у првим редовима борбе против тероризма, како на домаћем тако и на међународном тлу”.
Емануел Макрон, оснивач и лидер независног покрета „У марш!”, који је данас победио на председничким изборима у Француској, бивши је банкар који се никада до сада није кандидовао на изборима, а био је економски саветник садашњем председнику Франсоа Оланду и потом министар економије.
Овај амбициозни 39-годишњи новајлија у политичким водама, који важи за заговорника пословања и дерегулативе, уздрмао је, међутим, француску политику умећем искусног политичара.

Макрон преузима дужност најкасније 14. маја

Нови председник Француске, у складу са француским законом, преузеће дужност од досадашњег председника Франсоа Оланда и положити заклетву најкасније 14. маја, наводе француски медији.
Нови председник неће имати много времена за славље, јер већ 11. и 18. јуна Французи поново излазе на биралишта, овога пута бирајући 577 чланова Националне скупштине. Исход парламентарних избора одлучиће о томе да ли нови председник може да оствари већину која ће бити кадра да издејствује усвајање реформског програма, или ће, пак, често наилазити на препреке у парламенту. По закону, председник француске државе има право на максимално два петогодишња мандата. Француски председник, поред осталог, има овлашћење да распушта Националну скупштину и да именује премијера. Уз то, он управља спољном и одбрамбеном политиком и може да распише референдум без одобрења парламента. Шеф француске државе може и да предлаже законе и да, са премијером, издејствује усвајање закона у парламенту, уколико му се не изгласа неповерење. Као врховни командант оружаних снага, председник може да покрене војну интервенцију без претходне консултације с парламентом, а такође има овлашћење да наложи употребу нуклеарног оружја. Председник Француске ужива имунитет од кривичног гоњења док је на дужности и има право да амнестира осуђене злочинце. 
Потиче из северног града Амјена, из лекарске породице, а школовао се у Паризу где је студирао филозофију, након чега је постдипломске студије завршио на престижном Институту политичких наука и у елитној Националној школи администрације (ЕНА).
Године 2008. придружује се кући „Ротшилф & Си”, где четири године ради као инвестициони банкар, а први пут је „укус власти” осетио под Оландом коме је постао економски саветник, да би 2014. преузео и дужност министра економије.
Као министар је укинуо прописе који су дотад важили у неким индустријским секторима и дозволио да продавнице дуже раде недељом.
Радио је за социјалистичку владу, али су му се поједини у левом крилу партије супротставили, па је после две године проведене на функцији министра поднео оставку и основао сопствени, независни покрет.
Страствено се залаже за европске интеграције и тржиште ЕУ сматра кључним за Француску како би, каже, препородила своју исцрпљену економију.
За већи део француске пословне заједнице постао је „дашак свежег ваздуха”, с листом политичких предлога у корист пословања усмерених на подстицање привредног раста.
Макрон има план о јавним инвестицијама вредан 50 милијарди евра који би обухватио обуку за посао, прелазак са угља као енергетског извора на обновљиве изворе енергије и модернизацију инфраструктуре.
Планира значајна смањења пореза за корпорације и више простора за компаније у преговорима о 35-часовној радној недељи, односно планира да младима продужи радне сате, док би запосленима у петој деценији омогућио краћу радну недељу.
Намерава да смањи стопу незапослености са садашњих 9,7 на седам одсто, али и да забрани употребу мобилних телефона у школама за млађе од 15 година.
Макрон себе представља као „непријатеља национализма” и кандидата „отворене Француске која има своје интересе - безбедносне, економске и социјалне, које жели да брани, али оперише у отвореном свету”.
У жустрој телевизијској дебати одржаној 3. маја показао је да уме да упути увреде жестоко колико и његова националистичка противница Марин Ле Пен, док и назив његовог покрета - „У марш!” - описује карактер овог амбициозног човека „у покрету”.
Његову страственост за говорницом многи исмевају, али је он успео да себи обезбеди позамашну подршку и пренесе поруку бирачима, док његов покрет има више од 200.000 следбеника с платформом која комбинује јавна улагања с политиком наклоњеном пословању.
Од 2007. ожењен је својом бившом наставницом драме Брижит Троње, која је 24 година старија од њега, а која каже да јој је још као 17-годишњак обећао да ће, шта год радила, она бити његова супруга.

Трамп честитао Макрону „на великој победи"

ВАШИНГТОН - Председник САД Доналд Трамп честитао је Емануелу Макрону избор за председника Француске и нагласио да се радује раду са њим.
„Честитке Емануелу Макрону на његовој великој победи данас на изборима за председника Француске. Веома се радујем раду са њим!”, написао је Трамп на Твитеру.

Немачки званичници честитали Макрону изборну победу

БЕРЛИН - Портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел и немачки министар спољних послова Зигмар Габријел честитали су вечерас међу првима Емануелу Макрону победу у данас одржаном другом кругу председничких избора у Француској.
„Ваша победа је победа за снажнију уједињену Европу и француско-немачко пријатељство”, поручио је путем Твитера портпарол Меркелове.

Меј честитала Макрону: Француска један од најближих савезника

ЛОНДОН - Британска премијерка Тереза Меј честитала је Емануелу Макрону на победи на председничким изборима у Француској, саопштено је из њеног кабинета.
„Премијерка упућује топле честитке новоизабраном председнику Макрону на изборном успеху. Француска је један од наших најближих савезника и радујемо се раду са новим председником на широком опсегу заједничких приоритета”, стоји у саопштењу.

Оланд честитао Макрону

ПАРИЗ - Француски председник Франсоа Оланд саопштио је да је позвао центристичког кандидата Емануела Макрона и честитато му на победи у другом кругу председничких избора у Француској.
Оланд је рекао да Макронова победа показује да је огромна већина бирача стала иза Европске уније и отворености према свету.
Оланд је својевремено увео Макрона у свет политике, поставивши га за свог министра економије, подсећа америчка агенција.
Међутим Макрон је напустио ту позицију како би формирао сопствени политички покрет „Напред” прошле године и дистанцирао се од свог некадашњег ментора.

Јункер срећан што су Французи изабрали европску будућност

БРИСЕЛ - Председник Европске комисије Жан-Клоод Јункер похвалио је француске бираче што су данас изабрали про-ЕУ кандидата, Емануела Макрона, за новог председника своје земље.
„Срећан што су Французи изабрали европску будућност”, написао је Јункер на Твитеру.
Макрон је поразио кандидаткињу крајње деснице Марин ле Пен која је желела излазак Француске из Европске уније.

Туск: Избором Макрона Французи рекли не тиранији лажних вести

БРИСЕЛ - Председник Европског савета Доналд Туск честитао је вечерас Емануелу Макрону на избору за председника Француске, оценивши да су Французи изабрали „слободу, једнакост и братство” и „рекли не тиранији лажних вести”.
Прочитајте ОВДЕ и шта је прво, после избора, рекла да ће урадити Марин ле Пен. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте атмосферу која је владала на дан избора
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА