Најновије

НА СНАЗИ СПОРАЗУМ У СИРИЈИ: Зашто министар одбране САД упозорава да је "ђаво у детаљима"?

Споразум о зонама деескалације у Сирији, саставили су Русија, Турска и Иран, а ступио је на снагу у суботу.

Америчке трупе у Сирији (Фото: Јутјуб)

Министар одбране САД Џејмс Матис изјавио је да ће та држава детаљно испитати предлог о зонама деескалације, чије је формирање намењено ублажавању грађанског рата у Сирији, али је упозорио да је "ђаво у детаљима" и да још пуно тога треба да се одради.
Снаге сиријске опозиције изразиле су оштру критику овог споразума, наводећи да Русија није могла или није хтела да сиријског председника Башара ал Асада и његове савезнике убеди да поштују претходне договоре о прекиду ватре.
Министар спољних послова Сирије Валид ал Муалем изјавио је да ће његова влада поштовати споразум док год га буду поштовали и побуњеници, иако је нагласио да ће наставити борбу против, како их је назвао, терористичких група.
Стејт департмент изразио је забринутост због споразума, наводећи да је скептичан због умешаности Ирана као државе која би требало да гарантује споразум, као и сиријским одржавањем претходних споразума.
Матис је путујући у Копенхаген на састанак са америчким савезницима, опрезно одговорио на питање о шансама тог споразума.
"Сваки рат се временом заврши, а ми смо дуго смишљали како овај да приведемо крају. Тако да ћемо погледати предлог и размотрити да ли то може да успе", рекао је Матис.
Он је додао да су основни детаљи још нејасни, укључујући и ко ће конретно да осигура да те зоне буду сигурне и које ће конкретно групе бити држане подаље од њих.
Упитан да ли сматра да би зоне деескалације могле да помогну у сукобима, он је одговорио: "Ђаво је увек у детаљима, зар не? Тако да морамо да гледамо детаље".
Како је Ројтерс раније известио, према детаљима текста који је претходно објавило руско министарсво спољних послова, детаљи плана тек би требало да буду установљени у наредних неколико недеља, а 4. јуна биће коначно успостављене мапе зона деескалације.
Пoгледајте ОВДЕ спектакуларне сцене уништења терориста из ваздуха! Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

"Све стране трупе у Сирији, које су ту без позива, су окупатори", каже Башар Асад, сиријски председник.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА