Најновије

НА ТИТОВ РОЂЕНДАН: Трамп и Макрон уговорили састанак 25. маја на Самиту НАТО

ВАШИНГТОН - Председник САД Доналд Трамп позвао је данас Емануела Макрона како би му честитао на победи на председничким изборима у Француској, а двојица званичника договорила су сусрет 25. маја на састанку лидера НАТО у Бриселу, саопштила је Бела кућа.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Портпарол Беле куће Шон Спајсер навео је да је Трамп „разговарао с изабраним председником Француске како би му честитао на победи”.
„Председник Трамп је истакао своју жељу да блиско сарађује са изабраним председником Макроном у суочавању са заједничким изазовима и приметио да дуга и снажна историја сарадње између Сједињених Држава и њихових најстаријих савезника Француске”, саопштила је Бела кућа.
Из кабинета новог француског председника наводи се да је Макрон пренео Трампу да ће бранити споразум о климатским променама договорен у Паризу 2015. године.
„Он ће штитити споразум о климатским променама и осигураће да будно штити грађане Француске”, рекла је Макронова портпаролка Лоренс Хем.
Трамп је синоћ након проглашења победе Макрона на основу незваничних резултата честитао Макрону избор за председника Француске путем Твитера, нагласивши да се радује раду са њим.
„Честитке Емануелу Макрону на његовој великој победи данас на изборима за председника Француске. Веома се радујем раду са њим!”, написао је Трамп на овој друштвеној мрежи.
Победник председничких избора у Француској Еманул Макрон добио је 10 милиона гласова више од кандидата крајње деснице Марин ле Пен, показали су данас објављени коначни резултати.
Макрон је добио 20,8 милиона гласова, односно 66,1 одсто гласова. Ле Пен је добила 10,6 милиона гласова, односно 33,9 одсто, објавило је Министарство унутрашњих послова.
Како подсећа АП, 2002. године Жак Ширак је добио 25,5 милиона гласова.
Ово је и најбољи изборни резултат за Ле Пен лично, као и за њену партију Национални фронт.
Излазност је била 74,6 одсто, што је најниже у другом кругу у последњих 48 година.
Забележен је рекордан број од четири милиона неважећих гласова.
Прочитајте ОВДЕ и зашто Ангела Меркел рачуна на успех новог председника Француске? Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најзанимљивији тренуци на проглашењу за председника САД Доналда Трампа.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА