Најновије

УБИЈЕН НОВИ ВОЂА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ У АВГАНИСТАНУ: "Звер је мртва!"

Вођа терористичке Исламске државе у Авганистану, Абдул Хасиб, који је изабран за вођу након што је Хафиз Саед Kан погинуо у америчком нападу беспилотном летелицом, убијен је у источној провинцији Нангархар.

Авганистан (Фото: Синхуа)

Иако је Абдул Хасиб убијен још у априлу, порпарол Пентагона тек је сада потврдио његову погибију након што су добили потврду од америчке и пакистанске обавештајне службе.
Абдул Хасиб убијен је током операције америчких и авганистанских снага када су убијена и два америчка војника у објекту који је лоциран у близини комплекса тунела где је америчка војска 13. априла бацила своју највећу ненуклеарну бомбу, убивши 94 борца ​​ИД-а, пише Вечерњи лист.

Наређивао борцима да режу главе цивилима

Хасиба, по његовој окрутности, упоређују с тзв. калифом, вођом ИСИС-а Абу Бакром Ал Багдадијем, с којим је координирао све своје операције и злочине.
Између осталог, Хасиб је оптужен за монструозне поступке попут оних када је својим борцима наредио да режу главе цивилима пред њиховим породицама те да отимају жене и девојке и присиљавају их на брак и на секс с џихадистима.
Исто тако, оптужен је за организацију напада на војну болницу у Kабулу 8. марта, када се неколико бораца ИД-а прерушило у лекаре те убило више од 100 људи.
Авганистанска државна новинска агенција објавила је изјаву једног од ретких људи који су успели да избегну оштрицу ИД-овог кољача:
- Звер је мртва! Хвала Богу.
Локална испостава ИД-а, позната и као ИД Kхорасан по старом имену за ту регију активна је од 2015. и бори се и против талибана, бораца Ал Kаиде0 и авганистанских и америчких снага. Њихово појављивање довело је до озбиљних сукоба и раскола између Ал Kаиде и ИД-а, иако и једни и други имају исте циљеве и вехабијско-селефијску идеологију. Извор: Вечерњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА