Најновије

КАТАР ПРОТИВ ПРЕБОГАТИХ КОМШИЈА: Тероризам је повод, али се иза сукоба крије нешто сасвим другачије!

Вест да су земље Персијског залива потпуно изоловале и прекинуле односе са својим најбогатијим комшијом Катаром у светским геополитичким круговима одјекнула је попут бомбе.

Катар, гасна постројења (Фото: Јутјуб)

Као главни разлог за отпочињање дипломатског рата наводи се да званична Доха финансира терористичке групе, што остатак Залива не жели да толерише. Међутим, да ли је заиста само то разлог?
Коловођа блицкрига на Катар је Саудијска Арабија, која је и сама небројено пута оптуживана да финансира ектремне џихадисте, ако не и више него Катар. Концентрација богатства у овим земљама је енормна, а елементи радикалног ислама су и те како присутни, те моменат у ком Саудијци оптужују Катар за финансирање тероризма подсећа на Хичкоков филм "Држ'те лопова", с тим што су у овој ситуацији и једни и други и те како умешани.
Тензије између Ријада и Дохе датирају још д 1995. године, када је Катар почео да остварује енормне резултате у производњи течног природног гаса (ЛНГ). "Гасна револуција" је од Катара вртоглавом брзином направио једну од најбогатијих земаља света, и прву државу по висини годишњег прихода по глави становника, који износи чак 130 хиљада долара. Малена држава је уједно постала и највећи светски извозник течног природног гаса.
Северно поље, које се налази у дубинама Персијског залива и из којег се црпи сав гас који ова земља производи, Катар дели са Ираном, архинепријатељем Саудијаца и осталих земаља Залива. Управо због чињенице да своју жилу куцавицу дели са шиитском силом, Катар се трудио да са Ираном води знатно блаже односе него остатак Залива. Поред тога, Катар је 2016. постао велики деоничар у руском "Росњефту", купивши удео вредан чак 10,5 милијарди евра, чиме сада контролише 19,5 посто акција у руском нафтном диву.
- Катар је био саудијска вазална држава, али је искористио своју економску независност захваљујући огромном новцу од гаса и изградио се као независан играч на Блиском истоку. Од тада остатак Персијског залива вреба шансу да скреше крила Катару - истиче за "Блумберг" Џим Крејн, виши саветник за питања енергетике на Институту Бејкер при универзитету Рајс у Тексасу.
Саудијској Арабији у изолацији Катара придружили су се Египат, Бахреин, Уједињени Арапски Емирати, Јемен и остале земље региона, прекинувши све везе са Дохом.
Природни гас омогућио је Катару да формира сопствену спољну политику, независну од оне коју воде Саудијци. Ријад је једва чекао ову прилику да нападне Катар, оптуживши га за подршку Муслиманском братству у Египту, Хамасу у Гази и наоружаним групама које се боре против утицаја ЕАУ и Саудијске Арабије у Сирији и Либији. Многи сматрају да је оваквој неочекиваној одлуци Саудијаца кумовала посета Доналда Трампа, који је убрзо изнео пуну подршку Ријаду. Као да је заборавио да су Саудијци ти који подржавају озлоглашени ал-Нусра фронт, као и поједине фракције ал-Каиде.
Поред тога, Саудијска Арабија и остале заливске земље суочиле су се са порастом тражње за природним гасом како би производили струју. Како Катар има најниже трошкове црпљења гаса, а одбијао је да по јефтиним ценама продаје своју робу комшијама, Ријад је морао да се окрене другим, далеко скупљим изворима.
- Можете да преиспитујете због чега Катар није био вољан да снабдева комшијске земље својим гасом. Остатак Залива је вероватно очекивао да ће добијати катарски гас по дисконтним ценама, али званичној Дохи то није падало на памет. Можда у томе треба тражити још један унизу разлога за анимозитет према маленом суседу - каже за "Блумберг" Стивен Рајт, професор на Катарском универзитету.
Додатни заплет десио се када су Катару у помоћ прискочили Иран и Турска, који шаљу храну и воду у изоловану заливску земљу, а Реџеп Тајип Ердоган је чак најавио и распоређивање 5.000 турских војника у тој држави, као подршку у случају "нежељених ситуација", чиме се додатно заоштрила ситуација у целом региону.
Прочитајте ОВДЕ и како је то Катар неутралисао последице блокаде и ко трпи највећу штету?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јел верујете да ће резерве гаса Катару потрајати у наредних 150 година?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА