Најновије

СУКОБЉЕНИ КОД ВУЧИЋА: Рогозин и Хојт Ји, ОДКБ и НАТО...

Председничка инаугурација у Србији ће 2017. бити другачија у односу на претходне, а како је најавио Александар Вучић, у стари СИВ стижу званице из целог света.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Како је раније објављено, очекује се 5.000 људи, а на списку оних који су потврдили долазак се налазе лидери из региона, као и изасланици супротстављених светских сила.
Тако ће на својој инаугурацији нови председник и лидер СНС у петак угостити генералног секретара ОДКБ Јурија Хачатурова и заменицу генералног секретара "супарничког" НАТО савеза Роуз Готемилер. 
Русија ће послати потпредседника Владе Дмитрија Рогозина, иначе честог госта Србије, док ће амерички изасланик бити Хојт Брајан Ји, заменик помоћника државног секретара САД, који је недавно боравио у Београду. 
На листи званица које су потврдиле долазак налази се и низ специјалних гостију, међу којима су бивши европски државници Алфред Гузенбауер и Франко Фратини, који су били Вучићеви саветници док је обављао премијерску функцију, али и високи званичник партије Јединствена Русија Сергеј Железњак и директор Балканског центра за међународну сарадњу Виктор Колбановски, који су блиски сарадници Владимира Путина. 
Такође, ту је и бивши немачки канцелар Герхард Шредер, који је недавно био говорник на предизборном митингу СНС у Београду, а овог пута стиже као специјални изасланик Немачке. 
Међу званицама које су потврдиле присуство су и три члана Председништва БиХ Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, председник Црне Горе Филип Вујановић и председник Словеније Борут Бахор. 
Очекује се и долазак шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана из УАЕ, аустријског канцелара Кристијана Керна и премијера Мађарске Виктора Орбана. 
Министри стижу из Јерменије, Грузије, Македоније, Норвешке, Грчке, Италије, Белорусије и Конга, а председнике националних скупштина и високе парламентарне званичнике шаљу Азербејџан, Словачка, Турска, Кина, Мароко, Чешка. 
Испред Европске уније стиже комесар Јоханес Хан, а гошћа ће бити и директорка за Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст. 
Од међународних организација изасланике, углавном шефове београдских канцеларија шаљу ЕБРД, ОЕБС, ЕИБ, УН, ММФ, Светска здравствена органзација, Савет Европе и други. 
Присуство је потврдило и четрдесетак амбасадора и конзула. 
Акредитовано је више од 300 новинара, а како је најављено у палати "Србија" биће преуређено шест салона, који ће дизајном представљати историју српске државе, а делови ће бити посвећени специфичностима свих делова земље - од Војводине, преко централне, источне и јужне Србије, до Косова и Метохије. 
Како је речено новинарима, биће послуживани специјалитети из свих крајева Србије, као и вина 57 домаћих винарија, а за храну и пиће су потписани уговори о донацијама.  Погледајте ОВДЕ да ли су Јанковић и Шешељ заједно ратовали у Бијељини. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Вучић положио заклетву:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА