Најновије

Врховни суд САД пристао да размотри Трампову забрану уласка муслиманима

Врховни суд САД објавио је данас да ће размотрити Трампову забрану улазака грађанима из шест већинских муслиманских земаља.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Врховни суд је саопштио да ће саслушати аргументе за забрану, а да ће у међувремену она делимично остати на снази.
Амерички председник Доналд Трамп је више пута покушавао да оснажи тај захтев, а данас је и извојевао својеврсну правну и политичку победу након што је Врховни суд донео одлуку о дозволи органичене верзије забране.
Неколико нижих судова раније је формирало пресуде да би таква забрана представљала кршење Устава САД, али Врховни суд је рекао да ће саслушати аргументе Трампових адвоката током следећег заседања у окробру, а да ће у међувремену допустити делове захтева да функиционишу до истека суђења, пише "Индепендент".
Тако особе из земаља на које се односи забрана неће смети да уђу у САД уколико немају неке породичне или пословне везе у земљи.
"Дозвољавамо захтев владе да остане на снази докле год не спутава реализацију уз поштовање према страним држављанима који немају јаку везу са особом или ентитетом у Сједињеним Америчким државама", наведено је у данас издатом саопштењу.
Суд је такође напоменуо да ће по истој основи дозволити забрану у трајању од 120 дана свим избеглицама које улазе у САД.
Троје судија се изјаснило да би они у потпуности прихватили Трампову забрану.
Суд је ипак оставио заштиту на једној категорији странаца у коју спадају и они са "основаном тврдњом да су у доносу са неком особом или ентитетом на територији САД".
Трамп је рекао да ће прошлонедељна забрана која се односи на грађане Ирана, Либије, Сомалије, Судана, Сирије и Јемена бити покренута 72 сата након судског одобрења.
Он је први пут потписао наредбу у јануару, а то је покренуло неред на аеродромима широм земље, али и у другим деловима света, а народ је и протестовао. Након тога, неколико судова је прогласило да је забрана противна Уставу, па су је паузирали.
У марту је објавио измењену одлуку којом је желео да привремено на 90 дана обустави улаз у САД за грађане шест муслиманских земаља којима су потребне визе.
Из забране овог пута је изузет Ирак који се налазио на списку у претходном декрету.
Два федерална суда су блокирала кључне делове његове уредбе.
Прочитати ОВДЕ ко је учествовао у рушењу Никсона, а сад има поруку за Трампа.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп је још пре годину дана најавио да ће тражити забрану.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА