Најновије

ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА: “Шта са дететом ако морам у карантин? Како ће се заражени у халама хранити?"

Хале за изолације заражених коронавирусом (КОВИД-19) у Србији биће ускоро спремне да приме прве оболеле, али бројна питања о условима и начину збрињавала инфицираних још увек су без одговора.

Сајам (Фото: Јутјуб)

Свако ко је позитиван на тест на вирус корона, уколико нема тешку клиничку слику, односно не мора на респиратор, биће смештен у једну од хала у Београду, Новом Саду, Нишу.. У њима ће остати све до момента када два теста за редом не буду негативна. Тада се отпуштају кућама, где остају изоловани додатних 14 дана.

Шта ако су родитељи позитивни, деца негативна?

Оно што највише забрињава људе са децом је шта се дешава са дететом, ако су оба родитеља позитивна, а дете је негативно. 

“Још увек не постоји одговор на то питање, као ни на многа друга питања. То су неке ствари које ће се решавати у ходу. Јако су незгодне ситуације у којима се дете раздваја од родитеља, али видећемо како ће се то решавати. Не знамо како ће се решавати проблем са самохраним родитељима уколико се заразе. Свакако се целе породице не могу сместити у те изолације” каже епидемиолог др Зоран Радовановић.

Како ће користити тоалете?

Такође, оболелима је неопходна беспрекорна хигијена, па се повлачи питање купатила у халама. Међутим још увек се не зна какви ће бити мокри чворови ни како ће их користити, уколико у хале сместе на хиљаде људи.

“Они који имају коронавирус требало би да користе засебно купатило, да свако има своје. Наравно у халама ће сви бити позитивни на тест, па тако не могу једни другима ништа пренети. Било би добро да свако има свој тоалет због хигијене, али мислим да то неће бити могуће” објашњава др Радовановић.

Како ће се заражени у халама хранити?

Он такође каже да још увек нема одговора ни на питање како ће се заражени хранити.

“Не знамо да ли ће им се достављати храна у хале, или ће се тамо спремати. Заиста то су све ствари око којих се морамо брзо договорити јер време пролази” наводи саговорник.

Колико ће људи бити тестирано?

Нико не може да зна колико ће људи бити тестирано на коронавирус, али у зависности од тестирања шириће се капацитети за примање заражених у хале. Ипак, ми не знамо ни колико ћемо тачно тестова добити.

“Имамо за сада одређени број тестова, али то није довољно, треба нам много више. Ипак, не знам колико ћемо добити, али за овако масовна тестирана, сада их нема ни близу довољно” наглашава др Радовановић.

Прочитајте ОВДЕ   ко се то радује војсци?

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА