Најновије

ПАНИКА НА ЗАПАДУ ЗБОГ ТАЈНИХ ПЛАНОВА РУСИЈЕ! ПУТИНОВ КОНАЧАН УДАР: Прво падају САД и Саудијска Арабија, па сви остали

Русија разматра идеју да би цене нафте 2020. могле да буду чак 25 долара по барелу, навела је централна банка у својој новој прогнози објављеној у понедељак, а преноси Ројтерс.

Путин (Фото: РИА)

Руска централна банка је у својој макроекономској прогнози предвидела да би нафта могла да има тако ниску цену због пада потражње за нафтом и нафтним производима широм света, као и због разочаравајућег, глобалног, економског раста.

Сценарио пропасти и таме био је само један који је предложила банка. Ако се такав ризичан сценарио заиста оствари, руска инфлација би могла да се повећа на седам или осам одсто следеће године, услед пада бруто домаћег производа на 1,5 одсто до два одсто.

Русија је можда јединствено позиционирана да издржи ниске цене нафте, мада је 25 долара по барелу прилично суморна цифра.

Један од разлога зашто је Русија отпорнија на ниске цене нафте у односу на конкуренцију је тај што њена валута слаби када пада цена нафте. То пружа неку врсту заштите – барем до неке мере – за њене ниже приходе од нафте.

Руске нафтне компаније могу да плате своје трошкове у тако ослабљеној рубљи, али још увек зарађују у америчким доларима за свој извоз нафте. Оно што Русији још омогућава да издржи ниске цене, јесте то што су порези руске нафтне компаније осмишљени тако да буду мањи како цене нафте падају.

Русија се заправо бори са вишим ценама нафте, које смањују потражњу за њеном нафтом. Руски буџет за 2019. годину заснован је на нафти од 40 долара по барелу.

У међувремену, Саудијској Арабији је потребно 80 долара – неки кажу чак и 85 долара – по барелу.

У августу, Русија је саопштила да је цена нафте по којој би требало да је продају да би били на нули 49,20 долара – најнижа цена у више од деценије.

Русија и Саудијска Арабија, колеге у тренутним производним квотама осмишљеним да ребалансирају тржиште, можда заправо раде на другачијим циљевима.

Да ли то значи да Саудијска Арабија тајно ради са Русијом на паду америчке империје, јер је схватила да су Русија и Кина нови господари света?

Немири унутар групе, ХТШ се распада! Заповедници позивају на побуну! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА