Најновије

"НЕКА, ХВАЛА": Ни Хрвати неће руску помоћ за гашење пожара, а ово је њихов "разлог"

Руски министар за ванредна стања Владимир Пушков понудио је помоћ Хрватској и Босни и Херцеговини у гашењу пожара, укључујући и слање противпожарног авиона, објавила је агенција ТАСС. Међутим, Хрватске је то одбила.

Пожар у околини Сплита (фото: Јутјуб принтскрин)

- Руско министарство за хитна стања спремно је одмах да пошаље модерну опрему за борбу против пожара погођеним подручјима у Хрватској и БиХ, укључујући Ил-76 и Бе-200 Цхс као и стручњаке и спасиоце с опремом за заустављање пожара и организовање подршке авионима - рекао је Пушков у телеграму који је упућен у четвртак.
Портал Index.hr пише да о прихватању помоћи, тражењу помоћи и самој процедури одлучује хрватска Државна управа за заштиту и спашавање (ДУЗС) која потом предлаже хрватске влади да се помоћ званично затражи, након чега влада Хрватске одобрава захтев и даје овлашћење Управи за координацију међународне помоћи.
Портал наводи да та институција, за сада, није предложила влади РХ тражење међународне помоћи, као и да су руском министру захвалили на понуди, али је остављена могућност тражења помоћи у случају потребе.
Тек уколико ДУЗС процени да су размере неке елементарне непогоде такве да угрожавају здравље већег броја људи или имовине и да не могу да је спрече или последице отклоне редовним деловање надлежних тела државне управе и оперативним снагама на предлог управника ДУЗС-а, Влада РХ може прогласити катастрофу. То се још није догодило.
Портал наводи да је та институције одлучили да међународна помоћ није потребна јер су материјални и људски ресурси с којима располажу довољни и још нису исцрпљени.
- ДУЗС се захваљује свима на понуђеној помоћи, па тако и Русији са којом имамо потписан билатерални споразум о сарадњи на подручју спречавања природних и цивилизацијских катастрофа и уклањања њихових последица. Свесни свих могућности примања помоћи, у случају потребе и процене да нам наши капацитети нису довољни, свакако ћемо приступити процедури тражења међународне помоћи - стоји уз одговору те институције.
Министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је за ХРТ да би Руси требало да понуде помоћ онима који немају ништа.
- Ко зна колико би канадера требало да се све то погаси, али сви ти људи одрађују велики посао. У овом тренутку можда би било боље да они понуде помоћ онима који немају баш ништа. Уз овакву организацију као што видите овде на терену, уз довољно цистерни и људи који се мењају да се савлада тај умор, пожар се може савладати - рекао је Остојић. Да ли су пожари подметнути? На Фејсбуку су се појавиле чудне фотографије, погледајте их ОВДЕ. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА