Најновије

ОТКРИВЕНА МИСТЕРИЈА: Ево зашто моћно америчко оружје не доминира увек на бојном пољу!

Недавно америчко обарање сиријског авиона "су-22" илуструје истину о савременом рату: оружје не функционише увек онако како се рекламира.

Америчка флота (Фото: Јутјуб)

Током сукоба између "супер хорнета" са америчког авионског носача "Џорџ Буш" и "су-22", напредне америчке ракете "ваздух-ваздух" биле су ометене у кратком домету. Како је известио ЦНН, "супер хорнет" је прво напао престару летелицу "су-22" са инфрацрвено вођеном ракетом "сајдвиндер" АИМ-9.
Пентагон није објавио било какве детаље, али како се види на снимку, пилот "супер хорнета" је прво пуцао са даљине од пола миље - што је врло кратак домет чак и за АИМ-9, пише "Нешнал интерест", и који је био ометен, да би након тога испалио радарски навођену ракету и оборио сиријски авион.
Питање је како је пилот "су-22" уништио АИМ-9 ракету, с обзиром на то да су специјално дизајниране да не би биле ометене мамцима. Сви "скајдвиндери" су имали такве карактеристике од почетка осамдесетих година прошлог века, али је варијанта 9Кс способнија од својих претходника.
Проблем је у томе што технологија никада није савршена, а често непријатељ има своје трикове у рукаву.
Америчке ракете "ваздух-ваздух" су увек показивале одличне вероватноће убиства током тестирања и на програму за оцењивање оружја. Међутим, иста оружја често не успевају да задовоље те перформансе током стварне борбе.
Можда најбољи пример тога је рат у Вијетнаму. Током свог развоја, ракета АИМ-7 "спаров" постигла је вероватноћу убиства од 80 до 90 одсто. Та бројка је пала на између 50 и 60 процената током оперативних тестова. Међутим, када је оружје примењено у борби, резултати су били, благо речено, катастрофални.
Није јасно да ли је АИМ-9Кс коришћен у борби раније и врло је вероватно да је недавни обрачун са "су-22" његов деби против авиона којим управља човек. Како било, ракета је уништена технологијом која датира још од Совјетског Савеза. Звучи шокантно, али древне совјетске ракете су се показале као проблем који се већ годинама превазилази.
Заиста, АИМ-9Кс је можда једно од оних оружја, где теорија није исто што и пракса. Погледајте ОВДЕ да ли је Кисинџер руски лобиста. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је моћан амерички носач авиона "Карл Винсон":
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА