Најновије

БОРБА ЗА КОНТРОЛУ НАД ПЛАНЕТОМ: Амерички глобални удар је велика претња, али Русија има нуклеарни одговор!

Тежња за доминацијом над светским морима и океанима, уз америчку стратегију "глобалног удара", ставља Русију у веома незавидну позицију, а свет гура у нову еру глобалног ризика, наводи се у најновијој војној доктрини коју је објавило Руско министарство одбране.

“Сатана” – руска интерконтинентална балистичка ракета (Фото: Ria)

У документу се наводи да је Москва "и те како спремна да употреби силу, укључујући и нуклеарно оружје, како би на ефикасан начин отклонила ту претњу", преноси РТ.
- Један од главних изазова са којима се Русија суочава јесте тежња одређеног броја држава, на челу са САД, да доминирају светским океанима и морима, укључујући и регион Арктика, као и да успоставе супериорност сопствених морнаричких снага - наводи се у документу који осликава политичку стратегију Руске федерације у пољу морнаричких активности до 2030. године.
Овај документ у уторак је ратификовао руски председник Владимир Путин.
Нова доктрина јасно именује државе које по Русију представљају највећу претњу, што до сада није био случај, бар не у званичним документима. У новом документу пише да "морнарица може да промени курс потенцијалних сукоба и одреди исход ратова у 21. веку".
- Ово је доказано америчким концептом глобалног удара, који представља нови изазов за међународну безбедност и директну претњу за Русију. Важну ролу у имплементацији овог концепта има њихова морнарица - наводи се у руском документу.
Морнаричке снаге, према поменутој доктрини, постају "најефектније оруђе за стратешко (нуклеарно и конвенционално) одвраћање непријатеља".
- Током ескалације војног конфликта, показатељ спремности да се употреби сила, укључујући и нуклеарно оружје, је најважнији фактор за одвраћање непријатеља - наводи се у документу<iframe 
Осим нуклеарног оружја, руска флота се ослања и на оружје са високом прецизношћу, које је у стању да "обогаљи" најважније стратешке адуте непријатеља, и тиме спречи потпуни рат.
Остали изазови наведени у документу укључују: борбу против пирата, тероризма, криволова и осталих незаконитих активности у светским водама. Спомињу се и остале државе које убрзано повећавају своје морнаричке капацитете, али и развијају нуклеарно оружје, као и жеља појединих земаља да ограниче Русију у приступу виталним ресурсима и морнаричким рутама. Цар-бомба (руски: Царь-бомба) западни је надимак за совјетску термонуклеарну бомбу АН602 (АН602), познату и као РДС-202 (РДЦ-202) и РН202 (РН202) те под кодним именом Иван. То је најјаче нуклеарно оружје икад детонирано.  
Прочитајте ОВДЕ све о тестирању руског новог копненог система за радиоелектронску борбу који је савршенији и моћнији од светски познатих станица „Красуха-2“ и „Красуха-4“.
Извор: РТ/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Русија је пре две године најавила изградњу 13 нових база на Арктику.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА