Најновије

АМЕРИКА ПРЕД ГРАЂАНСКИМ РАТОМ: У најави први озбиљни оружани сукоби након 152 године!

После 152 године САД иду ка новом унутрашњем оружаном сукобу. После сукоба између неонациста (белаца националиста) и антифашиста (либерала) у Вирџинији, стручњаци истичу да то није била само борба између деснице и левице већ показатељ да су САД економско и социјално подељеније него икад.

Сукоби у САД (Фото: ЈуТјуб)

Америка се после 152 године налази на ивици новог грађанског рата, сагласни су аналитичари. Након крвавих сукоба између неонациста и антифашиста у суботу у Вирџинији, стручњаци истичу да то није била само борба између деснице и левице или расиста и црнаца, већ да је то показатељ да су САД економско и социјално подељеније него икад. Према наводима аналитичара, нереди у Шарлотсвилу у Вирџинији у којима је једна особа убијена, а најмање 54 повређено, показали су да постоји дугогодишњи јаз међу грађанима. О томе, како објашњавају, говори податак да се у срцу сукоба заправо нашао конфедерацијски споменик генерала Југа током Америчког грађанског рата Роберта Е. Лија. – Вирџинија је одлучила да законом забрани историјски симбол. То је, међутим, изазвало оштре реакције међу грађанима. Док једни сматрају да је то добро јер се тиме одаје почаст тековинама модерног друштва и укидању ропства, други мисле да се тиме брише део историје САД. Проблем је, међутим, што су неонацисти уклањање споменика искористили за промоцију своје расистичке идеологије. Будући да сви екстремни десничари подржавају председника Доналда Трампа, она друга половина која је против њега сада га криви за све – кажу стручњаци. Амерички политички аналитичар Мајк Цернович један је од оних који садашњег председника сматрају кривим за све што се дешава. Он каже да је од Трампове инаугурације Америка на ивици грађанског рата.- Било је и раније много насиља на обе стране, али оно сада постаје све горе. Према неким подацима, у САД постоји 1.600 екстремно десничарских група, укључујући и неонацистичке и Кју клукс клан (ККК). Управо су то групе које би могле да изазову грађански рат. Оне углавном подржавају Трампа, па то што је њихов човек у Белој кући само им даје ветар у леђа – наводи Цернович. С друге стране, руски новинар и политички коментатор Виктор Мараковски, који такође мисли да су САД подељеније него икад, сматра да Американци не разумеју добро шта се дешава. Он тврди да Трамп није изазвао дубок јаз у америчком друштву, већ да су тензије које су се гомилале годинама сада само ескалирале. – Расних нереда било је и за време администрације Барака Обаме. Трамп је дошао на власт само као симптом подељености, али никако није њен разлог. Прави разлог је заправо рапидно сиромашење становништва и повећање јаза између богатих и сиромашних – истиче Мараковски.

Извртање историје

Према његовим речима, насилна борба против грешака из прошлости је веома опасна, међутим, то је оно што америчка политичка и медијска елита ради. – Генерал Ли је командовао конфедерацијским снагама. Наравно да је држати некога у ропству криминал, међутим, све се то догодило пре век и по у друштву са другачијим менталитетом и моралним нормама. Разлози Америчког грађанског рата су на првом месту били политички и економски, а не ослобађање црнаца из ропства, како се то сада представља. Данас су наследници оних који су се борили за конфедерацију заправо против демонизације дела њихових предака – наглашава руски аналитичар. Како каже, оно што се дешава у Америци јесте резултат насилног извртања колективног памћења како би се ускладило са модерним, прогресивним стандардима. – То узрокује жестоке протесте, а кад се поклопи са социјалним тензијама и економским проблемима, у друштву избија конфликт. Ова лекција не треба да буде игнорисана, не само у Америци већ и у многим другим деловима света, нарочито оним који имају крупне проблеме – закључује Мараковски. Саветник америчког председника за националну безбедност Херберт Мекмастер изјавио је да насиље које је избило на скупу у Вирџинији потпада под дефиницију тероризма. То је домаћи тероризам. Насиље је било мотивисано мржњом и расизмом – рекао је Мекмастер за АБЦ.

Највеће ултрадесничарске групе које би могле да започну рат

Алтернативна десница
– назив за скуп десетине мањих ултранационалистичких и расистичких група
– настала је 2008, али је на популарности добила током предизборне председничке кампање 2016.
– идејни творац је Ричард Бертранд Спенсер
– покрет је фокусиран на белачка права, као и на очување традиционалне западне цивилизације
– противе се политичкој коректности, правима ЛГБТ популације и подржавају Трампа
Ку клукс клан (ККК) – расистичку групу оформили су официри Конфедерације 1865, након краја Америчког грађанског рата
– противе се томе да црнци, Јевреји, имигранти и ЛГБТ популација имају иста права као и белци Американци
– кроз историју су у јужним америчким државама своје непријатеље мучили и спаљивали на крстовима
– група сада има око 8.000 чланова широм САД, али у последње време њихов број расте брже
Неонацистичке групе – има их неколико стотина, а најпознатије су Америчка нацистичка партија, Национал-социјалистички покрет, Национална алијанса и Авангардна Америка
– мрзе Јевреје, али и црнце, Адолф Хитлер им је идол, сматрају да су бели Американци виша раса
– дозвољене су у САД Првим амандманом Устава, који предвиђа слободу говора за све
– активне су у више од 32 савезне америчке државе Ужасне сцене убиства током марша белаца у Вирџинији погледајте ОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА