Најновије

Јабуково сирће је једна велика "здрава" превара

Јабуково сирће препоручује се у последње време због наводног благотворног утицаја на здравље, може се прочитати да "поправља" мање-више све, да решава проблеме од дијабетеса, до оних са вишком килограма. Нажалост, свари нису толико једноставне. Никад нису, заправо.

Да ли и ви верујете у чудесну моћ јабуковог сирћета? (Фото: pixabay)

Иако јабуково сирће није нездраво, истина је проста - нема никаквог разлога да прогутате супену кашику сваког јутра, ни уз чашу воде, ни без ње.
Доносимо вам десет најраширенијих заблуда о јабуковом сирћету у које би било боље да престанете да верујете једном за свагда:

Подстиче рад имуног система

Редовна употреба јабуковог сирћета може позитивно утицати на ваше опште здравствено стање, али не из разлога у које верујете. Оно се прави додавањем одговарајућих култура бактерија и гљивица у сок од јабуке, и користи се најчеше као прелив за салате или поврће.
Јабуково сирће садржи антиоксиданте који умањују ризик од хроничних болести, укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес, рак и когнитивно пропадање. Али, није ствар у јабуковом сирћету, као што рекосмо, него у антиоксидантима. А постоје и много бољи (и укуснији) извори антиоксиданата, као што су рецимо воће и поврће. Дакле, за имунитет се побрините здравом исхраном, а јабуково сирће користите у оне сврхе у које је намењено - кад правите салате.

Помаже нам да сваримо угљене хидрате

Жалимо случај, али јабуково сирће не даје вам "дозволу" да конзумирате пецива и колаче у неограниченим количинама.
Једна мала студија из 2006, спроведена на врло ограниченом узорку испитаника јесте указала на могућност да би јабуково сирће можда могло да умањи последице конзумирања намирница са високим гликемијским индексом, али пошто то није и дефинитивно закључено, требало би да се држите подаље од прерађених шећера, а да сирће користите за салату, као што рекосмо.

Топи масти

Студије сугеришу да сирћетна киселина можда помаже у успоравању стварања масних наслага и позитивно утиче на ниво холестерола, али не можете да се препустите уживању у пилећим крилцима и да очекујете да се деси магија ако узмете кашику јабуковог сирћета.
Иако истраживања кажу да би оно могло да помогне, проверен и доказан начин да ниво холестерола одржите у здравим границама и да избегнете гомилање килограма је здрава исхрана која подразумева избегавање масне, пржене и прерађене хране. Врло је једноставно.

Снижава ниво шећера у крви

Па, може да помогне, али ако имате проблем са регулацијом шећера у крви, немојте се ослањати на јабуково сирће. Има истраживања која су утврдила да јабуково сирће може донекле да ублажи скок шећера након оброка, али та истраживања су вршена на пацовима... не на људима.
Дијабетичари би требало да буду прилично опрезни кад користе сирће, пошто оно може утицати на дозу инсулина која им је потребна након оброка. Код здравих људи, стабилан ниво шећера у крви зависи од исхране и редовне физичке активности. Тако да која кап јабуковог сирћета неће изазвати значајне промене, ни позитивне ни негативне.

Помаже у мршављењу

О, како би било добро кад би кашика или чашица јабуковог сирћета могла да учини да се вишак килограма истопи... Али, добродошли у реалност, то се неће десити.
Студија која је указивала да јабуково сирће помаже у мршављењу била је спроведена на људима који су већ били на редукованом режиму исхране. Дакле, мало је вероватно да је ту сирће било чинилац који множи и дели. Једино што вам може помоћи да скинете вишак килограма су избалансирана исхрана и вежбање.

Убија бактерије

То што јабуково сирће садржи киселину, по природи ствари, не чини га чудотворним средством против бактерија, нити му даје моћ да "детоксикује" било који виралан орган, кад смо већ код тога.
Антимикробна својства јабуковог сирћета приписују се продуктима процеса ферментације. Наука указује на смањени ризик од болести повезаних са начином исхране, у случају коришћења јабуковог сирћета, не од прехлада, инфекција и стомачних тегоба изазваних бактеријама и вирусима.
Много ефикаснија превентива против болести је добра хидратација, добар сан и исхрана богата воћем и поврћем.

Умањује ризик од болести срца и крвних судова

Због могуће везе сирћетне киселине са снижавањем нивоа холестерола у крви, јабуково сирће може бити део превентивних мера против кардиоваскуларних болести, нарочито против стварања угрушака у крвним судовима. Али, нема научних истраживања која су то непобитно доказала. Научници још нису у потпуности објаснили улогу полифенола, антиоскиданата који се налази у ћелијама биљака у спречавању оштећења ћелија.
Шта би било мудро? Па, рецимо, додавање јабуковог сирћета исхрани богатиој поврћем, јер ћете тако салате зачинити да буду укусне, али нећете користити готове преливе који су пуни шећера и засићених масти. Сирће може да буде од користи, али није лек, каквим га (све чешће) представљају.

Делује као пробиотик

Пробиотско деловање јабуковог сирћета је, у најбољу руку, минимално. Добре бактерије се налазе у траговима, као последица процеса ферментације, али пошто нам је у највећем броју случајева доступно индустријско јабуково сирће, дакле, прерађено, тешко да ћете се окористити тим добрим бактеријама.
Много бољи извори пробиотских култура су јогурт и комбуха, рецимо.

Ако га пијете свако јутро на празан стомак, мање ћете јести током дана

Нажалост, ни ово није истина. Одложено гастричко пражњење на које (као могућност) указују испитивања спроведена на ограниченом узорку, највероватније је проузроковано успореним деловањем дигестивних ензима у гастроинтестиналном тракту.
Ако јабуково сирће пијете на празан стомак, много је већа шанса да ћете добити горушицу, него да нећете бити гладни сатима. Дакле, немојте то да радите. Много паметније је да се за доручак наједете како треба, бирајући намирнице које су добар извор здравих влакана и протеина. То је једини начин да будете сигурни да нећете бити гладни сат времена касније.

Лечи све

Ако волите јабуково сирће толико да га користите као додатак свим салатама, само напред. Сирће садржи нула калорија, појачава укус и лепо се слаже уз већину поврћа које користимо за припремање салата. Али, ако га додајете јелима само зато што мислите да је здраво, можете слободно да престанете да мучите сами себе. Знате, сирће је ипак само за салате, није чудотворни суплемент који лечи "од свега, а нарочито од заноктица".
Зашто је кокосово уље одлично за препланули тен прочитајте ОВДЕ.
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево како да направите органско јабуково сирће
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА