Најновије

Тесла и Принцип добијају споменике, Пекић бисту

БЕОГРАД - Споменик Николи Тесли биће подигнут на платоу између Храма светог Саве и Народне библиотеке Србије, биста писцу Бориславу Пекићу у дворишту Треће београдске гимназије, одлучила је данас Скупштина града.
Никола Тесла (Фото: Википедија)

Никола Тесла (Фото: Википедија)

Такође, у престоници ће бити подигнут и споменик Гаврилу Принципу, а локација на којој ће тај споменик бити подигнут биће одређена накнадно. Одборници су одлучили и да скулптура "Пријатељство", која треба да представља спој пријатељства и везаности деце и кућних љубимаца, буде подигнута на Новом Београду, у Блоку 28, између Булевара уметности и Шпанских бораца. Изградњу ће финансирати Кинолошко друштво Нови Београд. Трошкове подизања споменика Николи Тесли сносиће Галерија "Радионица душе", која је и покренула иницијативу за његово постављање. Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града је 15. маја изабрала Одбор за подизање споменика Тесли, којим председава патријарх српски Иринеј, а чине га и председник Комисије Јасмина Митровић Марић, архитекта Милица Грозданић, научни радник Драгољуб Милићевић и галериста Момчило Тодоровић. Скупштина Града потврдила је данас формирање тог одбора, који треба да предузме све неопходне радње на спровођењу Одлуке о подизању споменика Николи Тесли. Одборници су подржали и одлуку о подизању споменика Гаврилу Принципу, који би требало да буде подигнут до Видовдана, а средства за његово подизање биће обезбеђена из градског буџета. Иницијативу за подизање споменика Гаврилу Принципу покренуло је Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, а Комисија за споменике и називе тргова и улица изабрала је Одбор којим ће председавати министар за рад Александар Вулин. Одборници су одлучили и да биста Пекићу буде подигнута у дворишту Треће београдске гимназије, а она ће бити постављена средствима Ротари клуба Београд - Врачар. Иначе, Пекић је похађао Трећу гимназију, а често је истицао значај и утицај периода проведеног у школи на његово стваралаштво. У Трећој београдској гимназији, на иницијативу породице и пријатеља, установљен је и Легат Борислава Пекића. На челу Организационог одбора за подизање бисте биће одборник Зоран Гајић, а чиниће га и Пекићева ћерка Александра Пекић, председник Ротари клуба Београд - Врачар Лидија Бартуш Васиљевић и вајар Давор Дукић. Током расправе о подизању споменика Николи Тесли дошло је полемике одборниика ДС Зорана Амлипмића и председника Скупштине Николе Никодијевића. Алимпић је критиковао што се на брзину одлучује о подизању споменика, наводећи да скупштина града "не би требало да ради као хитна помоћ", већ да се одлуке морају доности полако и промишљено. Он је упитао и да ли је истина да је предвиђено да у подножју споменика Николи Тесли буде шупљина у коју ће накнадно бити премештена урна са посмртним остацима научника, рекавши да "слути да је то намера". На то му је председник градског парламента поручио да не развија теорије завере, већ да се врати на дневни ред, на којем нису "предвиђања и слутње".
Прочитајте још:Образ: Сви на Косово!СУДАР ЦИСТЕРНЕ И ЏИПА У ЗЕМУНУ: Отказало кочење! (ВИДЕО)
Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић рекла је да никаквог премештања Теслине урне неће бити, а на констатације да већ постоје два споменика Тесли рекла је да никад није довољно споменика, да је Тесли место на Врачарском платоу и да није реч о надгробном споменику, што је критика која се могла чути. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА