Најновије

ХРВАТИ КОНАЧНО ПРИЗНАЛИ: "За дом спремни" је...

И ове године на обележавању годишњице војно-полицијске акције "Олуја" у Книну, а посебно у Слуњу, на концерту Марка Перковића Томпсона, који глорификује усташтво, одјекивао је усташки поклич: "За дом - спремни".

Љубитељи усташког покрета (Фото: Јутјуб)

У Книну, међутим, где је у присуству државног врха Хрватске обележена 22. годишњица "Олује", полиција је привела људе који су на улици викали „За дом - спремни“.
Хрватски портал "Индекс“ пише да већина оних који узвикују "За дом - спремни“ то правда тврдњом да то уопште није усташки поздрав, него "стари хрватски поздрав“ који се налази на грбу ХОС-а, иначе, уредно регистрованог код државних служби.
То правдање се објашњава и обавезном констатацијом да су уз тај "поздрав дечки гинули у рату“, пошто је ХОС признат као званична војна формација Републике Хрватске.
Упркос бројним доказима да је поздрав "за дом - спремни“ био званични поздрав злочиначког усташког покрета у квислиншкој НДХ, то многи с деснице лицемерно поричу, али не и бивши министар и бивши ХДЗ-овац Златко Хасанбеговић.
Човек којег, како наводе, и политички неистомишљеници из струке сматрају добрим историчарем, има довољно професионалног и интелектуалног поштења да „не муља“ када је реч о "За дом - спремни“.
- За дом - спремни је, наравно, поздрав који је био службени поздрав усташког покрета, о томе нема никаквих дилема. Он је обележен многим хипотекама и не видим разлога да се посеже за њим у модерној демократској Хрватској, као и за било којим другим крилатицама, долазиле оне из пропале југословенске комунистичке баштине или из баштине усташког покрета и НДХ - изјавио је раније Хасанбеговић
Недавно, на трибини о преименовању Трга маршала Тита у организацији Српског привредног друштва "Привредник“ и Већа српске националне мањине Града Загреба, Хасанбеговић је био подједнако јасан.
- Не видим никакав разлог да се у хрватском јавном животу користи поздрав "За дом - спремни‘, који, по мом мишљењу, није прастари палеохрватски поздрав већ је потпуно јасно да је произашао из баштине усташкога покрета - рекао је Хасанбеговић.
Он је тиме, наводи загребачки портал, не само јасно позиционирао поклич "За дом - спремни“ као усташки производ, него је истовремено демантовао све оне, како се наводи, бесрамне фалсификаторе деснице који причају о "старом хрватском поздраву“.
Ипак, Хасанбеговић је навео да за њега има један изузетак, а то је да је поздрав "За дом - спремни“ прихватљив на грбу ХОС-а.
Историчар Хасанбеговић иначе није усамљен на десној хрватској политичкој сцени са својим ставом око генезе "За дом - спремни“ као усташког поздрава, јер је исто својевремено тврдио и др Марио Јареб са Хрватског института за историју, који се такође сматра десним интелектуалцем.
- Тај се поздрав појављује почетком тридесетих година у склопу деловања Усташе - хрватске револуционарне организације (УХРО). УХРО од априла 1941. уноси тај поздрав у новостворено Независну Државу Хрватску. Тада је кориштен као службени усташки поздрав у владајућем усташком покрету и у усташким војним јединицама - написао је Јареб у својој књизи из 2006. "Усташко-домобрански покрет од настанка до априла 1941.“ у издању Школске књиге.
Успут, Јареб је баш на тој тематици и докторирао. А овако је полиција приводила изгреднике који су скандирали усташке поздраве.
Сазнајте ОВДЕ како је то Америка отерала усташе из Книна?
Извор: Index.hr/Vesti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је хрватска репортерка очитала буквицу онима који су иза ње, док је извештавала, скандирали усташке поздраве.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА