Најновије

БРНАБИЋ: Разумем штрајк просветара, образовање приоритет Владе

Премијерка Ана Брнабић напомиње да без реформе образовања Србија не може да има одрживи развој и раст. До краја септембра биће познато за колико ће процената бити повећане плате, а у просвети ће оне бити веће него пре кризе, истакла је председница Владе.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Ана Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетила да је и у експозеу навела да су образовање и дигитализација приоритети, без чега, каже, не можемо имати дугорочни развој. "Можемо да радимо оно шта радимо – да отварамо нова радна места, доводимо инвеститоре, али без тога да стварно школујемо децу за овај век и припремамо их за нова сазнања не можемо да имамо раст. Зато је то била срж мог експозеа", рекла је премијерка наводећи да жели да ова школска година буде заиста другачија. Највећи изазов Брнабићева види у томе како да успемо да пренесемо ту врсту размишљања и рада на најмлађе. "Рекла сам већ да у увођењу информатике није суштина у програмирању већ у аналитичком начину размишљања. Да створимо генерације који умеју да анализирају проблеме, да их решавају, који падну и устану. И дигитализација је све то", истакла је Брнабићева. Премијерка се захвалила свим који су Влади помогли да уради оно за шта се Србија годинама спремала. Говорећи о најављеном штрајку просветних радника, премијерка је рекла да разуме штрајк али је додала да је претходна влада затекла такво стање.

"Просвета ће имати веће плате него пре кризе" 

Када је реч о повећању плата, Брнабићева је напоменула да ће се до краја септембра знати колико ће бити то повећање. "Рекли смо синдикатима шта је могуће, дали смо им све податке. Оно што је важно јесте да тренд повећања зарада показује да нама образовање јесте у фокусу. Плате су 2014. смањенеза 10 одсто, а како је буџет био стабилнији, повећавали смо плате. Само у просвети су те плате готово враћене на оно што су биле", нагласила је председница Владе. Према њеним речима, повећања ће дефинитивно бити сада разговарамо само о проценту. "Просвета ће имати  веће плате него што су оне биле пре кризе. То је велики помак напред", напоменула је премијерка. Одговарајући на питање да ли ће се за повећање плата и пензија чекати "зелено светло" ММФ-а, премијерка је рекла да "не мисли да је потребна њихова потврда да то можемо да урадимо". Додала је да ипак неће говорити о процентима док се са Фондом не разговара.   "Ми ћемо причати са ММФ-ом јер желимо да останемо кредибилни партнери до краја мандата. Желимо да објаснимо наше позиције и да задржимо дугорочну стабилност", истакла је премијерка Брнабић. Премијерка је рекла да са министром финансија ради краткорочним мерама привредног раста, додајући да је реч о сету мера. "Завршавамо преговоре о минималцу, разговарамо о простору за повећање плата и пензија, и других мера за подизање неопорезивог дела зарада. О свему томе гледамо као о широј слици", рекла је Брнабићева. Према њеним речима, ова година је била јако тешка - зима јака, а лето "стравично топло". "Много се ради на успостављању система наводњавања, имали смо само три одсто покривених површина. То није одрживо а на томе сада дугорочно радимо", исткла је премијерка.

"Сваки дијалог је одличан"

Говорећи дијалогу Београда и Приштине, премијерка је рекла да је сваки дијалог одличан. "У том смислу понављам да је иницијатива председника да се покрене унутрашњи дијалог храбар и одговоран потез. Мислим да је та иницијатива поздрављена у Бриселу и да је Србија јуче ушла у састанак са новом сигурношћу и визијом", напоменула је Брнабићева. Истиче да ке регионална стабилност један од приоритета јер без тога нема дугорочног просперитета Србије. Србија неће дозволити да Младић умре у Хагу. Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Брнабић: Регионална стабилност приоритет Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА