Најновије

БРУТАЛАН ОДГОВОР: Конашенков о оптужбама Курда у Американаца за руско бомбардовање њихових положаја!

Руска војска током претходних неколико дана није приметила никакве борбе између Исламске државе (ИД) и про-америчких курдских снага приклоњених СДФ-у у северним предграђима Деир Ез Зора, рекао је представник за медије Министарства одбране Руске Федерације, генерал-мајор Игор Конашенков, коментаришући јучерашње оптужбе америчке "Коалиције" и СДФ-а због руског бомбардовања њихових положаја.

Игор Конашенков (Фото: public, Правда)

- Током претходних неколико дана, на источној обали Еуфрата, руска постројења за контролу и надзор нису идентификовала нити једну размену ватре између терориста Исламске државе и оружаних представника било које "треће стране". Стога, само би представници "Коалиције" требало да одговоре на питање како је могуће да су се "представници опозиционих снага" или "војни саветници Коалиције" нашли на територији под контролом ИД-а на североистоку Деир Ез Зора без испаљеног метка, рекао је данас Конашенков. Према његовим речима, руске снаге нападају само позиције терориста ИД-а, а америчке снаге су у потпуности упознате са текућим противтерористичким операцијама. Он је додао и да руска авијација врши нападе на терористе са обе стране Еуфрата. - Како би се избегла непотребна ескалација, руска команда у Сирији унапред је обавестила америчке партнере путем постојећих канала комуникације о границама у којима ће бити спроведене војне операције у Деир Ез Зору, рекао је Конашенков.
Он је нагласио да су примарне мете положаји Исламске државе са којих се спроводе напади на владине снаге у Деир Ез Зору. Да подсетимо, почетком септембра Сиријска арапска армија (САА) и њени савезници, уз подршку Русије и Ирана, пробили су трогодишњу опсаду под којом су се налазиле владине снаге у Деир Ез Зору. Користећи велике губитке које су ове снаге нанеле терористима, курдски СДФ и америчка "Коалиција" кренули су у јуриш уз источну обалиу Еуфрата и приближиле се покрајинској престоници на нешто више од 10 километара, а од самог почетка јуриша, Американци и Курди више пута су поновили да неће дозволити сиријским снагама да пређу Еуфрат. Током јучерашњег дана, 16. септембра, СДФ и Американци оптужили су Русију да је "свесно и са намером" извршила напад на курдске јединице, међу којима су се налазили и "Западни војни саветници". Курдско саопштење можете да прочитате ОВДЕ, а како су Американци одреаговали на напад, прочитајте ОВДЕ.  Оптужбе за напад ни Курди ни Американци нису поткрепили фото или видео матерјалом, а прва је на лице места стигла катарска Ал Џазира, која је прикупила сведочења курдских командира: Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

САА у операцијама за ослобођење околине Деир Ез Зора
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА