Најновије

АМЕРИКА ЖЕЛИ КОНТРОЛУ НАД БАЛКАНОМ: САД све више стеже обруч око Србије!

САД су у последње време повукле неколико потеза који нам недвосмислено показују да се Америка увелико враћа на Балкан, а да јој је Србија кључна мета, од које тражи да одабере њихову страну и одрекне се неутралне политике, а самим тим и добрих односа са Русијом и Кином, сагласни су стручњаци.

Вучић и Рон Џонсон, амерички сенатор (Фото: Јутјуб)

Кључни показатељи да Американци стежу обруч око нас и да желе да нас угурају у НАТО то што ће Хојт Брајан Ји, заменик помоћника државног секретара САД, бити именован за новог амбасадора Сједињених Држава у Скопљу, као и што ће Брус Бартон од 3. септембра ступити на позицију новог шефа мисије ОСЦЕ у БиХ. Али како додају, најочигледни знак је то што је сенатор Рон Џонсон отворено изјавио да се нада да ће се Александар Вучић и Србија супротставити покушајима да се обезбеди дипломатски имунитет Руско-српском центру у Нишу.
Дипломата Зоран Миливојевић каже да све активности нове америчке администрације показују да се Америка враћа на Балкан.
- Оно што је за нас битно је да је Србија сада постала земља од посебног значаја због своје неутралне политике и независне позиције коју промовишу Влада и председник Вучић. Интерес Америке за Србију је, дакле, значајно појачан и све активности које Америка у овом тренутку спроводи у окружењу Србије на индирактан начин представљају притисак на Србију и траже да се Србија определи. Ту су најзначајније поруке које је пре неколико дана сенатаор Џонсон пренео у Београду, када је био јасан да Србија треба да се определи за западну дипломатију и да је то услов будућих инвестиција и ангажмана западних у односу на Србију, а то другим речима значи да се определи за ЕУ, што није спорно, јер је то наш стратешки циљ, али и за НАТО. Такође, траже отклон од Руса и неспорну позицију повезаности са Западом - коментарише Миливојевић.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је интерес Америке стварање и одржавање кризе на Балкану.
- Завршили су увлачење Црне Горе у НАТО, у Македонији су направили продор у том смеру, следећа им је на мети Србија. Евидентно је Америка кључна препрека за решавање питања Косова и Метохије на компромисан начин који би подразумевао поделу. Америка спречава да РС поступи у складу са вољом народа, да добије право на самоопредељење. За све би се нашао неки модел да нема Америке. Америка је та која одржава кризе на Балкану отвореним, да би могла да интервенише и прави хаос. Она делује против нас, али и против ЕУ - објашњава он.

Додик: Америка контролише БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик упозорио је пре неколико дана да амбасадор САД у БиХ Морин Кормак мора да престане да се меша у унутрашња питања у БиХ.
- Њени коментари не прате ни јавно прокламовану политику нове америчке администрације, која каже да се САД неће мешати у унутрашња питања других земаља - рекао је Додик одговарајући на саопштење из Амбасаде САД у БиХ у којем се наводи да је блокирање усвајања глобалног фискалног оквира „неодговорно“.
Прочитајте ОВДЕ какво је то драматично упозорење изрекао Александар Вучић?
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џонсон је тражио од Вучића да не даје дипломатски имунитет Руском центру у Нишу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА