Најновије

19 ГОДИНА ОД СМРТИ ХЕРОЈА: Србија памти шта је Миленко рекао пре него што је сам узлетео на НАТО ескадрилу (ВИДЕО)

На данашњи дан пре 19 година пуковник Миленко Павловић је погинуо на небу изнад Ваљева у борби са ескадрилом НАТО авиона.

Миленко Павловић (Фото: Јутјуб)

Миленко Павловић је био командант 204. ловачког пука Војске Југославије, а погинуо је у авиону "миг 29" у борби са вишеструко надмоћнијим противником.

Држава је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Павловић је од свог заменика у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО-а тражио да по сваку цену задржи млађег колегу како би сам стао у одбрану неба над Ваљевом.

Тада је пришао авиону и рекао: "Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!" Извукао је из кокпита младог пилота и одлетео пут родног краја.

Рођен је 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву. Завршио је војну гимназију "Маршал Тито" у Мостару упркос противљењу родитеља да изабере позив пилота.

Ваздухопловну академију је завршио у Задру. Командант 204. ловачко-авијацијског пука постао је 1998. Иза њега су остали супруга и два сина.

Русија хоће војну базу у Србији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА