Најновије

СВЕТСКИ МЕДИЈИ ОПЛЕЛИ ПО ХРВАТИМА ЗБОГ УСТАШТВА: Погледајте шта су им поручили!

Преименовање Трга маршала Тита у Загребу изазвало је реакције и водећих светских медија, који су изнели различите оцене о тој одлуци.

Усташе у Книну (Фото: Јутјуб)

Да вест о "избацивању" Тита из строгог центра Загреба није обишла само земље региона, односно бивше Југославије, говори и чињеница да су вест о контроверзном скидању табле са именом Маршала пренели и АФП, АП, "Њујорк тајмс", "Франс24", итд.
Агенција АП пише да је таква одлука показатељ победе десничарских националиста који су у успону у најновијој чланици Европске уније.
Такође, подсећа се да је Тито био лидер антифашистичког покрета отпора током нацистичке окупације Југославије, уз оцену да се преименовање трга догодило под притиском националиста који Тита и бившу мултиетничку Југославију виде као антихрватске.
АФП пише да је одлука о преименовању Титовог трга "изазвала контроверзе и поделила јавно мњење" и цитирају изјаву Златка Хасанбеговића, за кога наводе да је лидер " десничарске странке Независни за Хрватску", да "ни једна улица или трг у Хрватској не треба да носи име Јосипа Броза Тита".
Француска агенција додаје и да је одлука о преименовању резултат слабости дугогодишњег "популистичког градоначелника Милана Бандића", коме је била потребна већина гласова у градској скупштини да би наставио управља Загребом.
АФП напомиње да је Бандић претходно заговарао да се о Тргу маршала Тита одлучи на референдуму.
"Градске власти у Загребу одабрале су да уклоне име југословенског комунистичког лидера Јосипа Броза Тита са централног трга. Тито је био вођа антифашистичког покрета који се борио против нацистичког окупатора током Другог светског рата. Стога, многи овај потез сматрају победом све јачих десничара у најновијој чланици Европске уније", пише један од најутицајнијих америчких листова, "Њујорк тајмс". Погледајте ОВДЕ драматично упозорење Вучића око ситуације у региону. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте филм Лордана Зафрановића о усташама:

Бонус видео

Снимак стрељања Срба над јамом:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА