Најновије

ПРЕКРЕТНИЦА: Хоће ли једна тачка спајања Русије и Америке променити свет?

Трампова политика одбране постојеће реалности суверених држава, супротна је гледишту глобалиста, а чињеница да је победио, као и чињеница да се и други светски центри моћи који јачају залажу за одбрану суверенитета и суверених држава, говори да је та позиција у успону.

Трамп и Путин (Фото: Јујтуб)

Амерички председник Доналд Трамп је на заседању Генералне скупштине УН 21 пут помињао термин „суверен“ и „суверена држава“ и заправо на тај начин, према мишљењу Александра Гајића из Института за европске студије, показао да се спољнополитичка агенда Америке за време његове администрације креће ка класичном вестфалском поимању међународних односа и међународног поретка.
Трамп је говорећи у уторак на Генералној скупштини УН позвао чланице те организације да штите суверенитет и поштују границе „од Украјине до Јужног кинеског мора“. С друге стране је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров поздравио и пријатном оценио такву поруку о значају поштовања суверенитета држава.

Доналд у Хенријевим ципелама

Због тога се, указује Гајић, може рећи да делимично стоји теза да је главна порука ГС УН једина додирна тачка Америке и Русије — почетак краја глобализма и повратак на националне државе. 
И Трампов предизборни слоган и његове спољнополитичке активности, сугерише Гајић за Спутњик, иду у правцу реалполитичког сагледавања, односа али у оквирну тог класичност вестфалког сагледавања међународних односа, односно приоритета суверених држава. Дакле, да се од стране Американаца напушта глобалистичка агенда.
Наступ председника САД у УН је, подсећа Гајић, био критикован више због означавања појединих суверених држава одметничким државама.
„Покушало се да се тај његов коментар и те његове квалификације ставе у контекст Буша Млађег и унилатеризма америчког из времена неоконзервативизма. Међутим, овде се не ради о неоконзервативном приступу код Доналда Трампа већ се напротив ради се о реалполитичком приступу коме је најближи Хенри Кисинџер“, сматра Гајић.
Трамп посматра суверене државе као равноправне, али да Америка у складу са својим реалним интересима и савезништвима нема могућност да се супротстави, односно да интервенише у оним случајевима кад опасност прети њима или њиховим савезницима, констатује Гајић, док је код неоконзервативаца преовладала димензија моралне супериорности демократских капацитета Американаца који им омогућавају да унилатерално интервенишу. Погледајте ОВДЕ какав сценарио је Путин договорио са Ердоганом. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово су најопаснија америчка нуклеарна оружја:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА