Најновије

АБАДИ ШАЉЕ ВОЈСКУ У КУРДИСТАН: Ирак неће дозволити отимање националног ресурса!

Ирачки парламент овластио је премијера Хајдера ел Абадија да распореди трупе у спорној провинцији Киркук у Ирачком Курдистану, јавила је локална телевизија.

Абади - Барзани (Илустрација: Правда)

Ирачки парламент такође је наложио влади да поврати нафтна поља у провинцији Киркук и спорним областима са Курдима. Парламент је, такође, искључио дијалог са Ербилом док се не пониште резултати референдума. Референдум о независности аутономије Ирачког Курдистана одржан је у понедељак, његови званични резултати ће бити објављени у четвртак. Према извештају Врховне независне изборне комисије Курдистана у уторак увече, према прелиминарним прорачунима од 3,4 милиона гласача, 91,83 одсто бирача гласало је за независност.  Председник регионалне владе Курдистана Масуд Барзани прогласио је у уторак победу опције „да“ на референдуму за независност Ирачког Курдистана. Барзани је позвао светске силе да поштују вољу милиона Курда, који су на референдуму гласали за независност тог ирачког региона. Он је у телевизијском обраћању позвао ирачку централну владу у Багдаду да се укључи у "озбиљан дијалог", уместо што прети курдској регионалној влади. Референдум одржан у понедељак није обавезујући и неће одмах довести до независности, али је повећао тензије у региону.

Ко контролише нафтна поља?

Влада треба поново да преузме контролу над нафтним пољима у Киркуку у надлежност Министарства за нафту, наведено је резолуцији, коју су усвојили чланови ирачког парламента, пренео је је Ројтерс. Ирачки премијер Хајдер ал Абади затражио је данас од ирачких Курда да пониште резултат референдума о независности, који су одржали на северу Ирака у понедељак. - Нећемо водити дијалог о резултату референдума, рекао је Абади у ирачком парламенту и додао да, ако ирачки Курди желе да покрену разговоре, морају да пониште референдум и његов резултат. Курди имају своју регионалну владу, парламент, Војску (Пешмерге) и полицију и аеродроме у три ирачке северне провинције, где уживају уставну аутономију највишег степена већ више од десет година. Ипак, Курди су искористили инвазију терориста Исламске државе претходних година и преузели контролу над спорним територијама изван ових провинција на које Багдад, уставом, полаже право, а у којима се налазе нека од најзначајнијих налазишта нафте у Ираку. Упркос упозорењима Багдада, који је у почетку кризе дао прећутну сагласност за референдум о независности Курдистана, Барзани је и спорни Киркук укључио у територију обухваћену референдумом, што је условило и даље заоштравање односа две стране. Да подсетимо, Турска је претходних дана поново дала својим оружаним снагама дозволу за улазак на север Ирака, што је војска одмах и учинила. Извор: rs.sputniknews.com, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА