Најновије

ТАЈНА ДИПЛОМАТИЈА: Зашто се Руси и Американци састају "негде" на Блиском истоку?

Амерички и руски војни функционери разговарали су негде на Блиском истоку о "мерама за избегавање међусобних сукоба" у борби против Исламске државе у Сирији.

Путин и Трамп (Фото: kremlin.ru)

Раније из администрације Доналда Трампа у јавност је дошла изјава да је председник спреман за успостављање "новог дијалога са Русијом о Сирији". Конкретно, Вашингтон је изразио заинтересованост за проширење зоне смиривања сукоба у региону реке Еуфрат, те предложио успостављање три линије комуникације с Москвом, како би се избегли сукоби руске војске и коалиционих снага које предводи САД.
Да Вашингтон жели сарадњу с Москвом потврдио је Херберт Мекмастер, помоћник председника Доналда Трампа за националну безбедност.
- Желимо идентификовати области сарадње где можемо деловати с Русијом на темељу заједничких интереса - рекао је Мекмастер за Си Ен Ен и навео за пример ситуацију у Сирији.
Дакле, док је Доналд Трамп "прашио" с говорнице УН-а, Лавров га није 'похвалио' без разлога, јер у дубинама дипломатије плете се нит сарадње која ће повезати Америку и Русију. Не треба наравно бити наиван да ће то ићи лако, али још мање би требало узимати здраво за готово оно што се говори јавно. А јавност је обавештена да је Мекмастер директно реаговао на оштру реторику руског генерала Сергеја Рудског који је рекао да 'Американци пружају специјалне услуге' Џабат ал Нусри у зони деескалације у провинцији Идлиб. Тамо су борци Џабат ал Нусре које је Москва одавно прогласила терористима блокирали 29 руских војних полицајаца.
Неслужбено, руски војници су објаснили како су Американци могли, и како вероватно јесу, обавестили "умерену" опозицију о њиховом и кретању сиријске војске у Идлибу код Деир ел Зора. У Пентагону су одбацили ове оптужбе, тврдећи да су руске и сиријске снаге напале америчке савезнике у тој регији. Портпарол руског Министарства одбране, генерал Игор Конашенков изјавио је да је с источне (леве) обале Еуфрата, где се налазе припадници "Сиријских демократских снага" заједно са америчким војницима на сиријску војску два пута отварана жестока минобацачка и артиљеријска ватра.
Ситуација се усијала и било је само питање времена када ће се директно сукобити америчке и руске снаге на терену око Еуфрата. А онда је преко специјалног канала везе представник америчке војске позвао из Катара и успоставио контакт с руским колегама. Руси су такође прижељкивали деескалацију, па је позив прихваћен. Након тога су се "негде" на Блиском истоку састали амерички и руски војни функционери.
- У разговору је истакнута потреба да се поделе оперативне зоне и локације, како би били избегнути међусобни сукоби који би евентуално ометали ефикасност борбе против Исламске државе - рекао је Рајан Дилон, портпарол коалиције предвођене америчком војском у Багдаду. Он није саопштио детаље о томе када и где је састанак одржан, али је рекао да је размена информација била фокусирана на битке у Деир ел-Зору, где побуњеничке групе под покровитељством САД-а делују блиско с војском сиријске владе коју подржава Русија. Дилон је најавио да ће нови састанци представника армија две земље вероватно бити одржани "на истој локацији".
Истодобно од Лаврова је стигло објашњење да руско-амерички односи страдају због "ситничавости" администрације бившег председника САД-а Барака Обаме.
- Руско-амерички односи трпе не због конфликата, него због тога што је претходна администрација поступила ситничаво, осветнички, постављајући мину одложеног деловања под руско-америчке односе - рекао је руски МВП Сергеј Лавров, додајући да није очекивао такву ситничавост од лауреата Нобелове награде за мир.
Што друго можемо закључити на темељу ове оцене Лаврова, осим да Москва жели нагласи да није крив Трамп, него да су криви глобалисти. То исто говори и Трамп. Москва жели охрабрити Трампа на сарадњу, не из некаквих алтруистичких побуда, него јер је то у њеном интересу. Уосталом, када су се у јулу први и једини пута за сада Путин и Трамп састали у Хамбургу, они су договорили прекид ватре на југу Сирије, што се углавном поштује.
Још од тада је постало јасно да је река Еуфрат граница ваздушног простора између САД-а и Русије. Од тада амерички авиони не прелећу реку. То је био тренутак када је постало јасно да без договора о подели зона утицаја у Сирији, Русији и Америци прети клизање у директан сукоб. Чини се да је сада нервозу појачало напредовање сиријске војске преко Еуфрата. Сиријске војске иза које стоји Русија. Уз то Владимир Путин ће се 28. септембра у Анкари састати с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Једна од кључних тема њиховог разговора биће ситуација у Сирији.
Имамо ли у виду да је Турска, успркос згражању НАТО савезника, недавно од Москве купила моћни ПВО систем С-400, онда је јасно да Москва има иницијативу у овој игри. Због тога није чудно што је Вашингтон позвао с молбом да се закаже онај састанак "негде" на Блиском истоку. У том контексту би се ваљда требала посматрати и она похвала Лаврова говору Трампа у УН-у. Подсетимо да је Трамп више пута истакао да "не постоји замена за снажне независне државе", које требају радити "раме уз раме". И није ниједном рекао да Асад мора отићи.
Оно што Вашингтон поручује у најкраћем би се могло разумети као озбиљан позив Москви на поделу интересних зона у Сирији. Москва начелно неће одбити такав предлог, али ће бити тврд преговарач. Путин јесте тврд преговарач, али је и прагматичан политичар. Од Трампа се такође очекује да покаже да је разуман...
Стратешки бомбардери Ту-95МС ракетама Х-101 тукли објекте терориста у две сиријске провинције!Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: advance.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако, из првог лица, изгледа када си терориста и погоди те тенковски пројектил:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА