Најновије

ХОЛАНЂАНКА КОЈА ЈЕ ВОЛЕЛА СРБЕ: "Бљесак" уз благослов света, претходила је "Олуји"

Када је 5. маја 1995. године Хрватска спровела прву, од две војно-полицијске акције којима је на стотине хиљада Срба протерано из ове државе, цела међународна заједница је ћутала. Акција "Бљесак" била је прва и претходила је оној, много горој - "Олуји", а Јени Лигтенберг у свом дневнику није крила љутњу због таквог понашања света.

Акција "Олуја" (Фото: Јутјуб)

Светска јавност је коначно, после две деценије и на упорно залагање хирурга војне болнице Коран, члана Академије наука и уметности Републике Српске др Мирка Шошића, добила прилику да се упозна са потресним ратним дневником Јени Лигтенберг. Реч је о Холанђанки која је рат у Босни и Херцеговини провела на Палама, у ратној болници Коран. Ова холандска хуманитарка је тада, у 63. години живота, одлучила да открије истину о Србима који су још од тог времена били систематски демонизовани као "крвави кољачи и убице". Рат је, од септембра 1993. па све до јануара 1996. провела на Романији, и вредно, пред спавање, бележила све оно са чим би се тог дана сусрела. Из њених свакодневних белешки настала је књига "Ратни дневник: Пале 1993 - 1995" - 5. мај 1995. Свет ћути, а политика и медији то скривају. Колоне избеглица са женама и децом бомбардују се приликом повлачења. Јесу ли то нова правила УН-а о људским правима?! Пишем писмо министру иностраних послова Холандије, по мом мишљењу, једном безвредном политичару. Историја се понавља, написала је Литенбергова.
- 10. мај 1995. Сви су забринути због акције хрватске војске на Републику Српску Крајину и то је тема током паузе за кафу. Сви деле мишљење да Хрватска агресивно спроводи етничко чишћење над Србима на територијама на којима су вековима живели и то као већински народ. Зашто Уједињене нације ништа не чине? Једноставно, они су у томе колаборационисти. А Туђман и Шушак се, пак, називају 'демократама'? Није важно да ли верујемо у то. Све што се ради у име демократије ради се да би се уништила Србија, то је ЦИЉ, ко ти шта може? Народ у Европи је толико неинформисан и индоктриниран да никог ни најмање није брига како ће се све ово завршити. Шта се Белу кућу тичу хиљаде, десетине или стотине хиљада погинулих Срба? Што више Срба нестане, то више Кинкел, Кол, Геншер и европски комесар Ван ден Брук уживају. Таква је, дакле, њихова хуманост. Пуни су мржње. Одакле та осветољубивост? Маршалов план је, након Другог светског рата, подигао на ноге немачку привреду. Да ли је то био само властити интерес? Није ли то већ била проба за оно што ће се догађати у последњој декади овог века? ЦИА и ФБИ су у Мађарској и Хрватској предузели мере за илегално наоружавање чим је постало јасно да ће Милошевић добити изборе. После те победе, Буш сениор је рекао: 'Службени Вашингтон се окреће против Срба и Србије!', а ЦИА је припремила сценарио распада СФРЈ и грађанског рата у Југославији.

Бушова одлука

Петог новембра 1990. године Буш је потписао одлуку (упутство) о спољним операцијама, која прописује да ће сва помоћ, кредити, трговина и позајмице за Југославију бити заустављени у року од шест месеци. Најзначајнију улогу у томе имали су амерички амбасадор Цимерман и његов претходник Иглбергер (то сам сазнала од мог 'учитеља' из 'плавих шлемова'). Више не сумњам у прљаву намеру и ратоборност Америке и Немачке. Под маском демократије промовишу управу и диктатуру. Је ли ТО демократија?"

Демократија је маска

Холандски историчар и писац је педесет година раније рекао: "Садашњи фашисти ће се у будућности називати антифашистима." Имао је право: демократија је маска. Мени је несхватљиво да су савезници из периода 1940-1945. учествовали у изазивању овог крвопролића у Југославији. Они су намеравали да цео један народ, који живи у овој прекрасној земљи, убију. Од тога не одступам."

Венчање Соње Караџић

Много је апсурда било током рата у Босни. Толико да их је овдашњи живаљ прихватио као нешто сасвим нормално. Неко са стране, попут храбре Холанђанке, проналазио је та, цинична, различита тумачења стварности и на још суровији начин их презентовао у свом дневнику. Један од бољих примера је однос Западних медија према догађајима у ратној Босни.
"17. јуни 1995. Данас је венчање Соње К. CCN је ту, као кокошке, да јавности на Западу сервира негативну пропаганду, уместо да свету саопшти да су и на ОВОЈ страни крвопролића несреће и туга.
У четири поподне поново чујемо завијање сирена. Поново довозе рањенике - четири младића, поново операције, поново крв, поново ампутације... У соби професора Шошића лекари седе исцрпљени, без дугих коментара, и чекају нову туру рањеника. У соби им спремам сокове да се освеже.
У болници нема Си-Ен-Ена, јер би онда јавност ваљда морала да поверује да на овој страни влада иста несрећа као и у целој бившој Југославији. Али, овде се и даље дешавају нормалне, свакодневне ствари, дакле и венчања. Људи то сматрају нормалним... Хеликоптер лети за Београд са три мала пацијента у коми: недужна деца од девет, осам и четири године. Као и ми на Западу, и они исто имају родитеље који због тога преживљавају дубоку бол, али политичаре се то не тиче." Прочитајте ОВДЕ како су светски медији оплели по Хрватима због усташтва и шта су им поручили. Извор: Vestionline

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте документарац о "Олуји".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА